Olomouc: Před vánoční Olomoucí nás čeká ještě svatomartinská

04.11.2022 14:27 | Tisková zpráva

Čas otevírání letošních vín se blíží! Nenechte si 11. a 12. listopadu ujít Svatomartinskou Olomouc! Těšit se můžete nejen na bohatou nabídku vinařství na Horním i Dolním náměstí, ale také na tradiční svatomartinské speciality, cimbálovou muziku i ohňovou show.

Olomouc: Před vánoční Olomoucí nás čeká ještě svatomartinská
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Pro letošní rok spojily síly Kulturní Olomouc, a.s. a Olomoucká vinná společnost a připravily pro Olomoučany i návštěvníky města bohatý program na obou náměstích. V pátek 11. listopadu od 11 do 22 hodin a v sobotu 12. listopadu od 10 do 22 hodin budete moci ochutnávat a nakupovat svatomartinská a mladá vína z více než 25 vinařství. Nemůže samozřejmě chybět nabídka tradičních svatomartinských specialit a podzimních pochoutek. Atmosféru doplní cimbálová muzika, pro děti budou připravené hry a tvořivý program a po setmění návštěvníky oslní ohňová show.

Jste-li mimoolomoučtí a rádi byste si společně s námi užili Svatomartinskou Olomouc, neváhejte využít zvýhodněných pobytových balíčků. Jejich součástí je totiž i voucher na košt vína na Dolním náměstí. Podrobnosti i konkrétní nabídku najdete na www.moraviaforyou.cz.

Vánoční trhy konečně bez omezení
Olomoucké vánoční trhy, jedna z vrcholných akcí společenské a kulturní sezóny ve městě, finišují s přípravami. Kromě vyhledávaných stánků s vánočním zbožím a punčem a bohatého programu pro malé i velké návštěvníky chystají organizátoři i netradiční vycházkovou stezku po historickém centru s možností několika vyhlídek dokreslujících slavnostní adventní atmosféru. Trhy se letos otevřou 18. listopadu, oficiální zahájení proběhne 20. listopadu rozsvícením vánočního stromečku. Skončí pak 23. prosince.

„Lidé se po období covidových omezení mohou opět těšit na otevřené trhy se vším všudy. Stánky vyrostou na Horním i Dolním náměstí a ve spolupráci s Výstaviště Flora Olomouc a.s. na tržnici, kde jsme znovu umístili oblíbenou atrakci – vyhlídkové vánoční kolo,“ říká za pořadatele mluvčí Monika Řehulková. „Situaci kolem covidu monitorujeme. Zatím nemáme žádnou zpětnou vazbu od krajské hygienické stanice, ministerstva zdravotnictví, ani krizového štábu města, že by trhy měly být nějakým způsobem omezené,“ dodala.

Pořadatelé pro návštěvníky připravili vycházkovou trasu, na které mohou obdivovat jedinečné olomoucké památky (kašny, barokní sloupy, architekturu), vychutnat si neopakovatelnou atmosféru adventních trhů a pokochat se pohledem na historické jádro z několika vyhlídek. První je postavená na Horním náměstí a poskytne neobvyklý výhled přímo na trhy, druhá je z Radniční věže a třetí z 30 metrů vysokého vyhlídkového kola na tržnici. Poslední dvě umožní nejen vyhlídku na stylově nasvícené trhy, ale i velkou část předvánoční Olomouce.

„Vánoční trhy v centru Olomouce stály pro svoji krásnou atmosféru vždy na prvních příčkách při srovnání s ostatními městy. A to platilo nejen u nás, ale i v zahraničí, při hodnocení turisty. Moc bych si přál, aby i letos dostály trhy svému původnímu věhlasu, proběhly bez omezení a my všichni si je náležitě užili. A to nejen pro novinky, které pořadatelé na letošní rok připravili, ale i kvůli tomu, abychom se dokázali v době adventu alespoň na chvíli v této nelehké době zastavit a užít si klidný čas se svými blízkými,“ říká primátor Olomouce Mirek Žbánek.

A co na návštěvníky čeká? Pořádající spolek Kulturní Olomouc nezapomene ani letos na zajímavý program pro malé i velké. Na pódiu na Horním náměstí vystoupí známé soubory a interpreti, například Bára Basiková, Turbo, Pavel Dobeš nebo Poutníci, prostor dostanou i olomoucké kapely a zpěváci – Bluesberg, Homebwoyrasta, Terez Wrau, Blues Power, Olomoucký dixieland jazz band, Isbina a řada dalších. Rodiče s dětmi jistě ocení promítání pohádek a filmů, např. Jak dostat tatínka do polepšovny, Vánoční hvězda, Láska rohatá aj. Nebude chybět ani tradiční zpívání koled s Deníkem a dětským souborem Kassiopea nebo průvod čertů Krampusů. Letos návštěvníci nepřijdou o tradiční rozsvícení vánočního stromu, v provozu bude Ježíškova pošta a dílničky pro děti.

Tradiční stánky také nabídnou na náměstích a tržnici inspiraci na vánoční dárky i oblíbené občerstvení. Určitě nebude chybět keramika, adventní věnce, vánoční ozdoby a dekorace, kovářské, textilní či dřevěné výrobky, včelí produkty, zimní doplňky a řada dalších. Po nákupech přijdou vhod vyhlášené olomoucké punče v mnoha variacích, uzeniny, grilovaná masa, klobásy nebo sýry, orientální speciality, makrely na dřevěném uhlí, slovenské halušky nebo čerstvé trdelníky.

Podrobný program olomouckých Vánočních trhů najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…