Olomouc: Proti rakovině se nyní můžete chránit levněji

05.01.2012 9:07

Ne 10 500 korun, ale pouze 7 398 korun teď mohou lidé žijící či pracující v Olomouci zaplatit za očkování proti HPV infekci. Díky projektu „Chraňte se včas“, nad kterým převzala záštitu náměstkyně primátora Eva Machová, nyní mají ženy od 14 do 45 let a muži od 9 do 26 let možnost chránit se za podstatně nižší cenu. Akce trvá až do konce června 2012.

Olomouc: Proti rakovině se nyní můžete chránit levněji
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

HPV je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí. Vzhledem k obecnému mínění o pohlavně přenosných nemocech je však třeba upozornit, že HPV, neboli lidské papilomaviry, způsobují nejen genitální bradavice, nádory pochvy, penisu, análního otvoru, ale také například karcinomy úst a hrtanu či polypy dýchacích cest. Očkování je proto vhodnou ochranou žen i mužů.

„Rozhodla jsem se tento projekt podpořit zejména z důvodu, že problematiku HPV infekce považuji za velmi vážnou. Zdraví máme jen jedno, a pokud existuje nějaký způsob, jak se proti tak zákeřné nemoci, jakou rakovina bezesporu je, chránit, měli bychom to udělat. Olomoučané a lidé, kteří zde pracují, navíc teď po dobu půl roku mají možnost nechat se naočkovat za nižší cenu,“ vysvětlila svůj postoj náměstkyně Machová, která celou akci v Olomouci zaštiťuje. Statutární město Olomouc tedy na očkování nijak finančně nepřispívá.

Projekt „Chraňte se včas“ v Olomouci odborně zaštiťuje gynekoložka Fakultní nemocnice Olomouc Dana Ondrová, která je také připravená občanům či lékařům zodpovědět případné dotazy na emailové adrese danyondra@centrum.cz. „O očkování proti HPV se v poslední době vedou rozsáhlé diskuse a objevují se samozřejmě i polemiky, zda je potřebné či nikoli. Je však třeba si uvědomit, že rakovina děložního hrdla je druhou nejčastější rakovinou u žen v České republice. Její výskyt u nás je vyšší než v rozvinutých zemích Evropské unie. Kromě tragického lidského a sociálního aspektu má rakovina děložního hrdla i obrovské ekono­mické důsledky. Pokud se tomuto onemocnění nepředejde nebo se neodhalí včas, léčba rozvinutých stádií nemoci je poté velmi nákladná a bohužel také v řadě případů nakonec neúspěšná.“ Lékařka apeluje na širokou veřejnost i faktem, že možnou nákazu HPV by měli mít na zřeteli také muži.

Podle nejnovějších statistických údajů se totiž onkologickým pacientem stane každý třetí občan naší republiky a dva ze čtyř nemocných umírají. Dodržováním jednoduchých zásad zdravého životního stylu však lze až 50 % všech onkologických onemocnění předejít.

Díky projektu „Chraňte se včas“, který zaštiťuje náměstkyně primátora Eva Machová, nyní můžete získat 3 dávky vakcíny proti HPV infekci za zvýhodněnou cenu 7 398 korun místo 10 500 korun.

Zeptejte se svého gynekologa nebo pediatra na speciální akci zvýhodněného očkování!

Více o projektu se dozvíte na www.chrantesevcas.cz.

Pozn. V ceně není zahrnut poplatek za aplikaci vakcíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.