Olomouc: Slavnostnímu sálu Komenia se vrátila jeho původní krása z konce 19. století

04.10.2018 16:05

Do finále se po dvou a půl letech dostává obnova unikátní freskového sálu, který je součástí Fakultní základní školy Komenium v Olomouci.

Olomouc: Slavnostnímu sálu Komenia se vrátila jeho původní krása z konce 19. století
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Náročnou a přitom mimořádně citlivou prací restaurátorského týmu pod vedením Radomíra Surmy už prošel strop i všechny stěny nádherného sálu, opravená je i podlaha. Restaurátory zde sice čeká ještě několik jednotlivostí, nicméně už nyní může být sál otevřen pro veřejnost.

Záměrem restaurování sálu bylo jeho uvedení do stavu, který by důstojně navazoval na původní význam a podobu slavnostního reprezentativního prostoru. „Už když jsem se před pětadvaceti lety stal ředitelem této školy, přemýšlel jsem o tom, jak by se ten unikátní sál dal zachránit. Před lety to napoprvé nevyšlo, a tak jsem moc rád, že se to podařilo nyní,“ uvedl ředitel školy František Vlček, který před zhruba třemi lety seznámil představitele města s podobou slavnostního sálu.

„Rozhodli jsme se tehdy udělat vše proto, aby byl slavnostní sál zachráněn, i když jsme věděli, že půjde o náročný úkol,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „S ohledem na velikost sálu i na neobvyklý rozsah nástěnných maleb jsme se rozhodli řešit to jako více etapový projekt,“ řekl investiční náměstek Filip Žáček.

V prvním roce oprav se musely záchranné práce soustředit na výmalbu stropu i na jeho sanaci, protože se ukázalo, že konstrukce stropu je ve špatném stavu. V roce 2017 byly opraveny fresky na velké zdi s okny. „V letošním roce restaurátoři uvedli do původního stavu balkónovou zadní zeď, balkonový pohled a zábradlí, dále pak průčelí a zeď průčelí pod okny a nakonec i zeď vlevo bez oken,“ upřesnil výčet letošních prací Filip Žáček.

Byť jsou už nyní fresky zachráněny a vrátila se jim jejich původní krása, přesto ještě není vše hotovo. Na restaurátorský zásah totiž ještě čekají například malované dveře a litinová mříž, vzniknout musí i repliky nástěnných svítidel. „To jsou ale už jen dílčí zásahy, proto bychom už nyní chtěli otevřít slavnostní sál, který je chloubou Olomouce, pro veřejnost,“ uvedl náměstek Pavel Urbášek s tím, že zmíněné dílčí práce budou pokračovat v roce 2019.

„Součástí výzdoby sálu je kolem dvou set padesáti postav, z čehož tvoří významné procento, asi sto třicet postav, malé děti. Malíř José Hilber zde zachytil i významné představitele vědy a umění, přičemž každý z nich na fresce vystupuje vlastně jako učitel, protože právě něco vysvětluje žákovi,“ řekl vedoucí týmu restaurátorů Radomír Surma. Arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Msgre. Jan Graubner poté požehnal sálu a popřál, aby jeho jedinečná výzdoba působila na všechny zúčastněné pozitivním vlivem.

V budoucnu by měl být slavnostní sál využit pro společenské akce školy i města, zájem o využití sálu má i Vlastivědní muzeum Olomouc a hudebníci, pro které je zajímavý díky výborné akustice. Určitě by se do něj už nikdy neměla vrátit tělocvična, která zde fungovala od 50. let 20. století.

Slavnostní sál

Slavnostní sál v budově, která vznikla v letech 1873 až 1875, je na všech stěnách i na stropě vyzdoben ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Diváka při pohledu na výzdobu sálu fascinuje hustota a složitost výjevů i ornamentálních prvků. Malířská výzdoba znázorňuje mnoho alegorických scén, mytologických výjevů, postav, vše je zasazeno do ornamentálních rámů a doplněno dekorativní výzdobou.
Obdobná malířská výzdoba v takovém rozsahu a provedení je unikátem, který nemá v tuzemsku srovnání. Hlavním autorem freskové výzdoby, na níž se podílelo více tvůrců, je pravděpodobně malíř José Hilber, a vznikla roku 1892.
Jedná se o celoplošnou historizující výmalbu provedenou klihovými a temperovými barvami na starší hlazené omítce z doby dokončení stavby školy, tzn. z roku 1875. Sál osvětluje zejména ústřední osmiramenný kovový lustr, který byl původně na plyn. Pod jedním z balkonů je i kovová zdobená mřížka, zakrývající teplovzdušný průduch. Podlahu pokrývají původní dubové vlýskové parkety.
Význam školy samotné potvrzuje i její historie. Prvotním důvodem k této velkorysé stavbě byla nejen praktická potřeba nových prostor, ale i snaha o zvýšení prestiže školství v Olomouci. Myšlenka stavby školy zaujala i samotného císaře Františka Josefa I., který nad stavbou převzal patronát a školu po otevření osobně navštívil.

Obnova slavnostního sálu začala v roce 2016
I. etapa - strop a fabionové zaklenutí po římsu – 1.648.062,00 Kč vč. DPH a renovace osmiramenného lustru – 156.400,00 Kč vč. DPH
Na tuto etapu byla poskytnuta dotace z Ministerstva kultury ve výši 1.350.000 Kč
Realizace v roce 2017
V. Etapa - zeď vpravo s okny – 1.541.000,00 Kč vč. DPH
Na tuto etapu byla poskytnuta dotace z Ministerstva kultury ve výši 1.025.000 Kč
Realizace v roce 2018
II. Etapa - balkonová zadní zeď a zeď pod balkonem, balkonový podhled, zábradlí – 1.082.886,00 Kč vč. DPH
III. Etapa - zeď průčelí pod okny – 807.231,00 Kč vč. DPH
IV. Etapa - zeď vlevo bez oken – 1.588.063,75 Kč vč. DPH
Na tuto etapu byla poskytnuta dotace z Ministerstva kultury ve výši 1.212.000 Kč

V roce 2019 zbývá dokončit
- Restaurování tří malovaných dveří - 409.236,70 Kč vč. DPH)
- Replika nástěnných světel a restaurování mřížky - 695.750,00 Kč vč. DPH

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …