Olomouc hostila konferenci Odpady 21

12.05.2017 13:59

Letošní 17. ročník konference Odpady 21, která se pořádala tradičně v Ostravě, se letos přesunula poprvé do Olomouce. Důvodem změny je snaha o oživení a zatraktivnění programu konference a také rekcí na dlouhodobou a úspěšnou spolupráci se statutárním městem Olomouc, Technickými službami města Olomouce a Olomouckým krajem. Napříště se konference Odpady 21 bude pořádat každoročně střídavě v obou městech.

Olomouc hostila konferenci Odpady 21
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jsem rád, že mohu přivítat hosty další významné akce, jejíž konání potvrzuje, že Olomouc je vyhledávaným centrem pro konání důležitých konferencí. Je to dáno velmi dobrým zázemím pro kongresovou činnost, které se v poslední době dynamicky rozvíjí, strategickou polohou Olomouce a také její neopakovatelnou atmosférou,“ řekl v úvodu konference primátor Antonín  Staněk.  Připomněl zároveň úspěchy Olomouce v oblasti třídění odpadů a zmínil připravovanou investiční akci, kterou bude odpadové centrum s třídící linkou, novým sběrovým dvorem a centrem pro předcházení vzniku odpadů.

Hlavním tématem konference byla příprava, především komunálního odpadového hospodářství, na rok 2024. V nakládání se směsným komunálním odpadem to bude rok přelomový, protože k 1. lednu je legislativně zapovězeno skládkování většiny druhů komunálních odpadů. „Příprava celého sektoru odpadů, ale také části energetiky je dlouhodobým procesem, který by v konečném důsledku neměl způsobit ekonomické zatížení občanů nad únosnou mez. Přínosy pro životní prostředí musí být samozřejmostí, ale ekonomická a sociální stránka nesmí být opomíjena už jen proto, že se týkají všech občanů bez výjimky,“ uvedli organizátoři konference.

Jak připomněl ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík, Olomouc je jediným českým městem nad sto tisíc obyvatel, které nemá zařízení na likvidaci nebo využití odpadu. „Nemáme ani spalovnu ani skládku. Před deseti lety bylo energetické využití odpadu v počátcích a budování skládky už bylo nereálné, proto jsme vytvořili vlastní překladiště odpadu, což nám dnes dává možnost využívat spalovnu v Brně. Nejsme tak závislí na jediném dodavateli a bohatě naplňujeme plán odpadového hospodářství,“ řekl ředitel Miroslav Petřík.

Podle něj je přes devadesát procent komunálního odpadu z Olomouce využito, z toho více než polovina recyklací, druhá část energeticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…