Opava: Slezská muzejní noc bude nabitá programem

24.05.2019 10:04

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila v rámci jubilejního 15. ročníku Festivalu muzejních nocí v ČR velmi zajímavý a pestrý program pro dospělé i děti. Slezská muzejní noc odstartuje na 31. května v 18:00 hodin nejen v Obecním domě a Domě umění.

Opava: Slezská muzejní noc bude nabitá programem
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

V atraktivním prostředí terasy Obecního domu zazní úvodem Slezské muzejní noci koncert Jazzového dua Václava Kramáře a Markéty Komarové, na něj pak naváže Svlékání dámy aneb Lehce lechtivé divadlo o tom jak se dáma vrací z opery. „Pro návštěvníky jsme připravili mimo jiné také zajímavosti z historie odívání a dobové módy. V případě Svlékání dámy půjde o praktickou ukázku tajů viktoriánského oděvu módní návrhářky Victorian Catherine, která se dlouhodobě věnuje viktoriánské éře,“ říká Simona Juchelková z Opavské kulturní organizace. Dodává, že pro zájemce bude v Sále purkmistrů připravena tematická projekce filmu „Co se nenosí“ nebo prohlídka dobových oděvů s názvem „Šaty dělají člověka“ ve stálé expozici Cesta z města i řada unikátních exponátů, souvisejících s odíváním. Návštěvníky budou provázet průvodci v kostýmech, připraven bude také fotokoutek s historickými rekvizitami.

„Pro milovníky literatury jsme připravili tzv. Poetické překvapení, jehož aktéry budou Radek Fridrich a Olga Stehlíková, laureáti neprestižnější české literární ceny Magnesia Litera i další současní autoři Marek Pražák a opavská Ivana Jedličková,“ prozradil Jan Kunze, dramaturg Obecního domu Opavské kulturní organizace.

Dějištěm Slezské muzejní noci bude také park před Obecním domem s výstavou obřích drátěných „levitujících“ soch opavské rodačky Veroniky Psotkové s názvem „Doma“, k níž si mohou zájemci vyslechnout komentovanou projekci v Obecním domě. V parku čeká příchozí interaktivní procházka s mapou: děti i dospělí se na jednotlivých stanovištích seznámí s historií okolí a mohou plnit zadané úkoly nebo sbírat nálepky soch Veroniky Psotkové, umístit je podle svého uvážení do mapy a stát se tak kurátorem své vlastní výstavy.

V Galerii obecního domu si mohou návštěvníci zdarma prohlédnout originální výstavu „Polarity – náhledy vnitřních světů“ Marka Pražáka, kde všestranný umělec představuje mimo jiné velkoformátové obrazy, digitální tisky, bronzové a aluminiové plastiky, vosková plátna nebo videa a deníky z různých období tvorby.

Další výstava i program se vstupem zdarma čeká hosty i v Domě umění a kostele sv. Václava. Unikátní výstavu s názvem „Ááách – Československý filmový plakát 60.–70.“ let doplní dětský interaktivní koutek, workshop sítotisku nebo Pohled do výtvarných kurzů pro seniory pod vedením Josefa Odrášky. „Nebude chybět ani komentovaná prohlídka výstavy plakátů s kurátorem Pavlem Rajčanem, prohlídka kostela sv. Václava s milovníkem historie a nadšencem do architektury Václavem Holušou nebo promítání kultovního filmu Happy end z roku 1967 s Vladimírem Menšíkem v hlavní roli,“ říká Dominik Beneš, dramaturg Domu umění Opavské kulturní organizace.

Ve Švédské kapli naleznou samoobslužný program děti: mohou si užít příběh fresek a vymalovat si svou vlastní, vyfotit se s maketou rytíře nebo poskládat puzzle. Dospělým je pak určena komentovaná prohlídka Hany Fabiánové o historii Švédské kaple. Komentovaná prohlídka Petra Tesaře proběhne také v kostele sv. Hedviky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …