Opava opět snižuje náklady na energie

01.02.2014 11:01

Statutární město Opava znovu pořídilo elektřinu a plyn na energetické burze. Po nákupu na Českomoravské komoditní burze Kladno v roce 2012, kdy se podařilo snížit náklady o 5 milionů korun, si radnice nyní připsala další meziroční úsporu a to téměř 2 miliony korun.

Opava opět snižuje náklady na energie
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Město nakupovalo energie pro budovy magistrátu, městských částí a svých příspěvkových organizací, zejména škol. Nově pak pořizovalo dodávky zemního plynu i v režimu velkoodběr pro Městský dopravní podnik, Opavskou kulturní organizaci či společnost HALA OPAVA a. s.

U zemního plynu došlo po listopadovém oslabení koruny k růstu velkoobchodních cen a město na to reagovalo rozhodnutím nakoupit jeho dodávky jen na půl roku. „Výhodou komoditní burzy je, že lze s nákupem buď vyčkat na příznivější cenu, nebo nakoupit jen část dodávky. Tuto flexibilitu jiná forma veřejné zakázky neumožňuje,“ vysvětlila 1.náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady.

Celkové náklady na pořizovaný zemní plyn v režimu velkoodběr tak meziročně klesnou jen o 71 tisíc korun a v režimu maloodběr o 46 tisíc korun. Nebýt oslabení koruny, mohla se zde úspora pohybovat v řádu set tisíc korun.

„Do společné poptávky jsme také sdružili 9,5 tisíce megawatthodin (MWh) elektřiny do 377 odběrných míst a přes 6 a půl tisíce MWh zemního plynu do dalších 105 odběrných míst. Největší pokles nákladů jsme zaznamenali u silové elektřiny ve vysokém napětí, kde se celková cena proti letošnímu roku snížila o 17 procent. V nízkém napětí náklady meziročně klesnou o 14 procent,“ doplnila Brady.

Celkem tak Opava za tržní ceny energií zaplatí letos o 1 milion a 910 tisíc korun méně než v roce 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: opava-city.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…