Ostrava: Lidé v MHD platí stále častěji kartami

07.02.2018 13:05

Zájem o bezhotovostní platby kartou mezi cestujícími Dopravního podniku Ostrava (DPO) roste. Každý měsíc stoupne počet takto uhrazených jízdenek o 20 tisíc. DPO proto tento projekt dál rozšiřuje. Od začátku února přibude funkce dokupování jízdenek pro spolucestující, psa nebo zavazadlo, a také možnost nechat si na bankovní platební kartu nahrát dlouhodobou jízdenku.

Ostrava: Lidé v MHD platí stále častěji kartami
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Zatímco zájem o papírové jízdenky klesá, platba kartou v dopravních prostředcích DPO roste doslova raketově. Každý měsíc je v podstatě rekordní, naposledy v prosinci 2017 to bylo téměř 300 tisíc plateb. Ze zpětné vazby s cestujícími víme, že jedna z věcí, kterou při platbě kartou postrádali, byla právě možnost přikoupit další jízdenky. A to teď od 7. února spouštíme,“ říká generální ředitel dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

V rámci této novinky bude možné zakoupit přímo ve vozidle pomocí bezkontaktní platební karty až další 4 jízdenky. Pro dospělé spolucestující to budou 45minutové přestupní jízdenky za 20 Kč, dále zlevněná jízdenka pro děti ve věku od 6 do 15 let, psa nebo zavazadlo za 10 Kč.

Kartu je nutné nejdříve registrovat

Další významnou novinkou bude zavedení možnosti registrovat si na svou platební kartu dlouhodobou jízdenku. „Hlavní výhody oproti ODISce jsou ty, že nemusíte čekat 3 týdny na výdej karty a je to bez poplatků,“ vysvětluje výhody Daniel Morys. Kartu je nutné nejdříve registrovat v novém e-shopu karta.dpo.cz. Potvrzení registrace proběhne do 24 hodin, a pak už si můžete jednoduše, také přes e-shop, ke své bankovní kartě zakoupit jakoukoliv dlouhodobou jízdenku.

Od 1. února proběhly také změny ve Smluvních přepravních podmínkách, a to především již avizované zvýšení snížené částky pokuty za jízdu načerno ze 700 Kč na 1000 Kč (platí pro úhradu pokuty na místě nebo do 7 pracovních dnů). Z 30 Kč na 40 Kč se také zvýší poplatek za dodatečné předložení platného jízdního dokladu do 3 pracovních dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…