Ostrava: Most zazáří v barvách trikolory

22.06.2018 12:15

Architekturní nasvětlení Mostu Miloše Sýkory je dokončeno. Poprvé se slavnostně rozsvítí v sobotu 23. června po 22. hodině, kdy skončí Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Existuje několik variant nasvětlení, které se budou měnit podle potřeby. Most bude svítit v barvách trikolory, bíle nebo v modré barvě, která patří ke znaku Ostravy.

Ostrava: Most zazáří v barvách trikolory
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Na konstrukci mostu bylo umístěno celkem 136 led svítidel, která budou osvětlovat jak spodní, tak horní konstrukční části mostu. V současné době je připraveno několik možných variant nasvětlení, jejich počet i barevné provedení je možno v budoucnu měnit či doplňovat. Zatím bude svítit bíle, v barvách trikolory nebo v modrých barvách, která patří ke znakům Ostravy.

Vyměněna jsou také světla veřejného osvětlení. V základním režimu budou svítit bíle, stejně jako most, při speciálních příležitostech budou i ony měnit barvu. „Těší mě, že se zakázku podařilo dokončit ještě před termínem, a že se most poprvé slavnostně rozsvítí na závěr Rozmarných slavnostní řeky Ostravice, kdy budou v této lokalitě tisíce lidí. Vybrali jsme barvy trikolory u příležitosti oslav stého výročí vzniku samostatného československého státu,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura. Most bude slavnostně rozsvícen na závěr laserové show, která bude součástí Rozmarných slavností řeky Ostravice.

Architekturní nasvětlení Sýkorova mostu zrealizovala společnost Ostravské komunikace. Cena za provedení díla je 3,29 milionu korun bez DPH. Součástí zakázky jsou antivandal kryty, které ochrání světla před krádeží, poškozením i povětrnostními vlivy.

Kulturní památka z roku 1914

V 22:15 hodin bude uzavřen most pro veškerou dopravu. V tu dobu bude vypnuto také veřejné osvětlení na Havlíčkově nábřeží a ulici 28. října, aby nerušilo efekt show a rozsvíceného mostu. Takto bude možné nasvětlený most sledovat do 22:45 hodin. Poté budou okolní lampy postupně rozsvěcovány.

Dvaadevadesátimetrový, šestnáct metrů široký nýtovaný ocelový obloukový most přes Ostravici, který spojuje moravskou a slezskou část Ostravy, byl vybudován v roce 1914 na místě dřívějšího Říšského mostu z roku 1886. Kulturní památkou byl Ministerstvem kultury České republiky prohlášen v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…