Ostrava: Nábřeží Ostravice se promění

16.02.2017 20:40

Pravý břeh Ostravice od loděnice po most Miloše Sýkory projde úpravami, které z této nábřeží udělá příjemné a atraktivní místo pro relaxaci, procházky nebo jen pro posezení. Zrekonstruován bude i mostní pilíř bývalé Střelniční lávky a promění se i okolí pomníku Miloše Sýkory. Terasovité posezení poskytne vyhlídku na řeku.

Ostrava: Nábřeží Ostravice se promění
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Již na podzim loňského roku jsme nechali zpracovat urbanistické řešení veřejného prostoru přiléhajícího k řece Ostravici v centru města v úseku mezi mostem Miloše Sýkory a hradní lávkou. Základní myšlenkou byla oprava pomníku, navazujících ploch a bezbariérové napojení na cyklostezku," popsala záměr zadání náměstkyně Kateřina Šebestová.

Vítězem veřejné zakázky na vypracování projektových dokumentací na revitalizaci pravého břehu řeky Ostravice se stala Architektonická kancelář ARKOS. Ta navrhla úpravu okolí pomníku Miloše Sýkory, vybudování stupňovité terasy s posezením a vyhlídkou na řeku a bezbariérové napojení upravené plošiny u pomníku na cyklostezku. Svah bude vyčištěn od odpadu a stavební suti, odstraní se suchý porost a odborníci provedou ořezy stromů. Zeleň doplní nově vysazené keře, trvalky, kvalitní trávník a převislé rostliny na nábřežních zdech.

„Přibližně v polovině tohoto území stojí ruina mostního pilíře Střelniční lávky. Chceme ji vhodně zrekonstruovat, podobně jak je tomu na moravské straně řeky. Při opravě použijeme původní materiály vyzdívaných konstrukcí a původní provedení výplní zábradlí, " upřesnila náměstkyně Šebestová. Zarovnáním terénu vznikne z pilíře vyhlídková plošina. Do jeho okolí město umístí betonová lehátka, která mohou sloužit i jako lavičky. Úpravu čeká i molo v lod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…