Ostrava: Nejstarší hasičský sbor na Ostravsku oslaví kulaté jubileum

15.06.2018 16:51

Sbor dobrovolných hasičů Klimkovice oslaví významné výročí, letos uplyne už 140 let od jeho vzniku. Termín narozeninové oslavy je sobota 16. června.

Ostrava: Nejstarší hasičský sbor na Ostravsku oslaví kulaté jubileum
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Založení nejstaršího sboru na Ostravsku bylo reakcí na dva obrovské požáry, které Klimkovice postihly v letech 1848 a 1854.

„Při prvním požáru vyhořelo 98 domů a 37 stodol, zemřeli při něm tři lidé. Při druhém lehlo popelem 37 domů a 17 stodol, o život přišli dva občané města. Tehdy se začalo poprvé nahlas mluvit o založení sboru dobrovolných hasičů,“ vzpomněl kronikář města Jiří Pilich.

Stanovy nového hasičského sboru schválila Slezská zemská rada 1. dubna 1878 s podmínkou, že velení bude německé, což mnoha tehdejším klimkovickým vlastencům zkalilo radost. Sbor byl založen v neděli 30. června a valná hromada, kterou tvořilo 86 členů, zvolila prvním velitelem Antonína Kauřila, lékaře a starostu města. Počátečním vybavením byly obyčejné žebře a háky, ale ještě téhož roku sbor zakoupil dřevěnou čtyřkolovou stříkačku. Už 1. listopadu vyjížděl k prvnímu požáru třech stodol s obilím místních měšťanů. V roce 1893 se podařilo prosadit zvolení českého velení sboru. Po I. světové válce sbor vystavěl hasičskou zbrojnici a v roce 1930 zakoupil první motorovou stříkačku, o kterou přišel na konci války, kdy na ní ujel tehdejší německý starosta Klimkovic. Po druhé světové válce bylo třeba obnovit vybavení sboru a opravit zbrojnici, kterou zasáhl granát. Klimkovice odkoupily jednu z hasičských stříkaček, které válkou poškozeným obcím prodávaly Vítkovické železárny.

Dnes Sbor dobrovolných hasičů Klimkovice disponuje moderním dopravním automobilem Mercedes Benz Sprinter a požárním vozem CAS 15 MAN. Má 75 členů, ve výjezdové jednotce je jich patnáct.  Může chlubit velmi silnou mládežnickou základnou. „Máme oddíl mladých hasičů, který se dělí na mladší a starší tým a hasičskou přípravku,“ prozradil starosta sboru Ondřej Mika.

Klimkovická jednotka v minulých letech pomáhala u mnoha dramatických událostí, včetně povodní. Loni zasahovala například v březnu u požáru historického mlýna ve Zbyslavicích, v srpnu likvidovala požár seníku v Olbramicích. Sbor patří k těm aktivním klimkovickým organizacím, které zásadním způsobem spoluvytvářejí atmosféru města, pořádají mnoho kulturních a společenských setkání. Hasiči organizují pravidelně hasičský ples nebo noční soutěž v požárním útoku mladých hasičů Lázeňský pohár, podílí se také na stavění máje i na dětských dnech, zajišťují požární dozor při různých akcích města nebo místních lázní, připravují statické a dynamické ukázky techniky.

„Nedovedu si představit Klimkovice bez prospěšné záchranné, preventivní i společenské činnosti Sboru dobrovolných hasičů a jejich jednotky, na kterou můžeme být hrdí. Je to nejstarší dobrovolný spolek, který v Klimkovicích působí nepřetržitě od roku 1878. Oslavy 140. výročí budou příležitostí vysvětit nový prapor klimkovických hasičů a vzdát jim hold za jejich činnost,“ řekl starosta města Zdeněk Husťák.

Oslavy 140. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Klimkovice odstartují už v pátek v klimkovickém kině Panorama večerním dětským kabaretem Malovaná ZOO. V sobotu začne program v 9 hodin Festivalem hasičských přípravek. Ve 13.30 se hasiči vydají na průvod městem, ve 14 hodin se bude světit jejich nový prapor. Odpoledne bude u kostela sv. Kateřiny vyhrávat cimbálová muzika Friš a skupina Gusty Vomáčky Worcestra, na 18 hodin je naplánovaný koncert kapely Legendy se vrací. Vyvrcholením zábavy v parku Petra Bezruče, která potrvá až do 3 hodin v noci, bude ve 22 hodin slavnostní ohňostroj. Vstup po celý den je zdarma.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…