Ostrava: Nová zeleň přispěje ke zlepšení ovzduší ve městě

23.06.2019 21:25

Více než padesát milionů korun z evropských fondů získá Ostrava na projekt, který pomůže zlepšit ovzduší ve městě. Stává se tak prvním městem v republice, které získalo grant z komunitárního programu Evropské unie.

Ostrava: Nová zeleň přispěje ke zlepšení ovzduší ve městě
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„To, že jsme získali grant pro podporu nejinovativnějších projektů v Evropě jako první město v republice a teprve čtvrté ve střední Evropě, je skvělým vysvědčením pro Ostravu i celý region.  Těší mne, že se projekt týká tématu pro naše město zcela zásadního, kvality ovzduší. Metoda využití stromů a zeleně k záchytu vzdušných nečistot takto inovativním způsobem je velice zajímavá - a přitom přirozená,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura. Na projektu se podílí také Moravskoslezský kraj.

Projekt s názvem CLAIRO (z anglického názvu: CLean AIR and CLimate Adaptation in Ostrava and other cities) snižuje znečištění ovzduší výsadbou vhodné zeleně se schopností pohlcovat nečistoty z různých zdrojů. Odborníci z opavské Slezské univerzity nejdříve pomohou osadit dva městské pozemky o rozloze dvou hektarů poblíž Rudné ulice a hutního kombinátu ArcelorMittal testovacími stromy a ty, které nejvíce pohlcují nečistoty, následně vysadí v počtu několika tisíc. Zeleň bude ošetřována speciálními zálivkami, vytvořenými ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci. Zálivky zvýší odolnost stromů a zlepšují jejich stav. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava zajistí25 měřících přístrojů, která budou co pět minut po dobu osmi let odesílat data ohledně znečištění ovzduší, proudění větrů a zlepšení podmínek po výsadbě stromů. Výsledky univerzita bude zpracovávat na ostravském superpočítači.

„Výsledky se bude město řídit. Někdy vysadilo zeleň, která uschnula, protože v dané lokalitě nebyla vhodná, nebyla odolná. Výzkum nám ukáže, jaké stromy jsou pro zlepšování kvality ovzduší nejlepší a nejodolnější. Výstupy z výzkumu získají i ostatní státy Evropské unie,“ podotknul primátor Macura.     

Rozpočet projektu CLAIRO činí 65 milionů korun, dotace z evropských fondů představuje 52,7 milionu korun, město a kraj projekt podpoří shodně šesti miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…