Ostrava: Obvody dostanou od města více peněz

21.10.2017 8:35

Zastupitelé schválili na svém středečním zasedání novou metodiku pro sestavování rozpočtu na rok 2018. Obvody tak získají z rozpočtu města výrazně vyšší částku, než jakou dostávaly v minulosti.

Ostrava: Obvody dostanou od města více peněz
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Například dotace na žáka bude činit minimálně 12 tisíc korun. Další finance obvody použijí na opravy chodníků a další potřebné investice. Město ze svého rozpočtu také uhradí nárůst mezd, které stanovuje zákon, ale na které od státu nedostalo peníze.

„Naše obvody získají výrazně vyšší příspěvek. Jedná se o největší skok v dosavadní novodobé historii města. Navýšení je dvojnásobkem částky z roku 2013,“ řekl primátor Tomáš Macura. Vyšší příjem mohou obvody využít na opravy chodníků, škol nebo údržbu zeleně.

Město bude ze svého rozpočtu také hradit nárůst mezd. „Z rozpočtu města pokrýváme bezprecedentní navýšení mzdových prostředků v oblasti kultury, zdravotnictví, sociálních věcí, státní správy, o kterém rozhodla vláda, aniž nám na to dala peníze,“ zdůraznil primátor Macura.

„Dotace pro obvody dosáhnou částky 1,342 miliardy korun s tím, že tato částka obsahuje dotaci na žáka. Ta činí minimálně 12 tisíc korun na jednoho žáka. Dále částku tvoří investiční a neinvestiční dotace, které jsou určeny mimo jiné na plavecký výcvik žáků základních škol, správu a údržbu centrálního hřbitova ve Slezské Ostravě, na údržbu okolí přívozského a svinovského přednádražního prostoru nebo Stodolní ulice a jejího okolí.

„Na zákonné navýšení platů předpokládáme výdaj 400 milionů korun,“ doplnila náměstkyně primátora pro finance a rozpočet Iveta Vozňáková. Město počítá také s vyššími dotacemi Dopravnímu podniku na obnovu vozového parku tak, aby linky MHD byly vybaveny ekologickými nízkoemisními vozy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…