Ostrava: Sdílená kola jsou zazimovaná

22.12.2019 15:03

Všechna sdílená kola v Ostravě jsou už zazimovaná. Těch modrých od NextBike letos jezdilo po Ostravě šest stovek. Do jara projdou všechna generální údržbou a servisem, aby se k 1. březnu opět mohla vrátit do stojanů po celém městě. Letos byla sdílená kola Ostravanům k dispozici od poloviny dubna do poloviny prosince, tedy osm měsíců.

Ostrava: Sdílená kola jsou zazimovaná
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Celkem 35 259 registrovaných uživatelů na nich najelo dohromady 521 395 km během 434 496 výpůjček. V průměru každý na jedno vypůjčení ujel 1,2 km.

Naprostá většina výpůjček byla do patnácti minut, a tedy pro uživatele zdarma. Bývá to běžně přes osmdesát procent, se snižující se venkovní teplotou se však počet krátkých výpůjček ještě zvýšil. V listopadu to bylo 95, v prosinci už bezmála 97 procent případů. Město za rok 2019 provozovateli za službu zaplatí 4 127 061 korun.

„Ukazuje se nejen to, že sdílená kola jako alternativní forma přepravy po městě má v Ostravě budoucnost, ale že prodloužení doby, kdy jsou k dispozici, má smysl. Za první polovinu prosince si lidé půjčili kolo 11 407 krát, což je 760 výpůjček za den. I když je počasí zatím k cyklistům vlídné, je to na zimní období přesto opravdu solidní číslo, které dokládá, že se nová služba těší značné oblibě," řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

V roce 2020 se počet sdílených kol zvedne z 600 na 900

Podle provozovatele, kterým je firma NextBike, se Ostravané k bicyklům chovají slušně a na službu si rychle zvykli. Jen letos o prázdninách kola systematicky ničil jeden vandal, ale ve spolupráci s ostravskou městskou policií se ho podařilo dopadnout.

V roce 2020 se počet sdílených kol zvedne z 600 na 900, stanic bude 250, tedy o 50 více než letos. Veřejné půjčování kol bude fungovat od března do prosince, tedy deset měsíců v roce namísto dosavadních osmi. Prvních 15 minut výpůjčky bude opět zdarma, hradit je bude na základě smlouvy město.

Modrá kola NextBike nejsou v boji za rychlejší a pohodlnější pohyb po Ostravě sama, službu bikesharingu provozuje i společnost Rekola se svými růžovými koly, která je půjčuje v širším centru města a momentálně jich nabízí k jízdě přibližně 130. Tato služba funguje nezávisle na podpoře města a do ulic se znovu vrátí také od 1. března 2020. Oba provozovatelé společně dokázali, že je zde o sdílenou mikromobilitu silný a trvající zájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…