Ostrava: V Mošnově vznikne unikátní továrna pro výrobu ušlechtilých ocelí

15.06.2017 16:00

V červenci bude zahájena ve strategické průmyslové zóně Ostrava – Mošnov stavba špičkově vybavené továrny Maestoso Advanced Materials pro výrobu speciálních ocelí a superslitin. Ty jsou do České republiky dováženy především z Německa, Anglie, Francie a Spojených států amerických. Unikátní továrna dá práci několika desítkám lidí a ročně plánuje vyprodukovat zhruba 5 tisíc tun vysoce speciálních materiálů.

Ostrava: V Mošnově vznikne unikátní továrna pro výrobu ušlechtilých ocelí
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Společnost Vítkovice - výzkum a vývoj - technické aplikace a. s., která vznikla v roce 2006 odštěpením privatizovaného výzkumného ústavu od společnosti VÍTKOVICE, má již platné územní rozhodnutí stavebního úřadu i stavební povolení. Po šesti zahraničních investorech tak v této průmyslové zóně začíná stavět první česká firma.

Smlouvu o koupi 2,5 hektaru městských pozemků v mošnovské zóně podepsalo vedení firmy s primátorem města Ing. Tomášem Macurou, MBA, loni v dubnu a za pozemek společnost zaplatila 11 milionů korun. „V tuto chvíli uzavíráme smlouvy se strategickými partnery v oblasti dodávek energií, jako jsou elektrická energie, plyn, stlačený vzduch či technické plyny. Již nyní mohu prozradit, že distributorem elektrické energie bude Českomoravská energetika s.r.o., člen skupiny UNICAPITAL DISTRIBUCE, která je zajímavou alternativou k monopolu ČEZ. Vedení společnosti vybralo jako svého partnera v dodávkách metalurgických technologií společností Consarc Engineering Ltd, která patří mezi tvůrce trhu s technologiemi a know-how umožňujícími výrobu těchto špičkových materiálů určených pro letecký a kosmický průmysl,“ popisuje jednotlivé kroky vedoucí k zahájení stavby továrny pro výrobu ušlechtilých ocelí Ing. Jiří Režnar, zástupce investora, společnosti Vítkovice - výzkum a vývoj - technické aplikace.

K předání staveniště generálnímu dodavateli, dojde v průběhu července. A jakmile se rozběhne stavební část, začne firma Vítkovice - výzkum a vývoj - technické aplikace s náborem klíčových pracovníků pro oblast obchodu, managementu, technologie a dalších, kteří se budou podílet na rozvoji tohoto významného projektu. Firma dá v první fázi projektu práci 35 zaměstnancům, v době najetí technologie do plného provozu zde nalezne zaměstnání až 60 pracovníků, z toho 45 v dělnických profesích, 5 v technických profesích a 10 ve vyšším managementu a obchodním úseku.

„Pokročilá vakuová technologie výroby špičkových ocelí a superslitin s požadovanou mikročistotou a chemickou homogenitou ve střední Evropě zcela chybí, na východ od nás není jediná továrna, která by byla schopna tyto velmi žádané slitiny vyrobit, což potvrdila také rešerše společnosti Consarc engeenering. V Mošnově tak vznikne továrna s naprosto unikátní technologií a zařízením, která široko daleko nemá konkurenci. A jelikož naše společnost vlastní patent na ocel pro práci za tepla, která výkonnostně konkuruje špičkovým ocelím zahraničních výrobců a dokonce ve srovnání například s ocelí jednoho z největších výrobců má o 35 procent vyšší výkonnost a o 10 procent nižší cenu, rozhodli jsme nejen pokračovat ve výzkumu a vývoji, ale především začít s výrobou této oceli. Týmu našich vědeckých pracovníků se podařilo vyvinout rovněž proces výroby niklových superslitin, který nám umožní vstup na tento exkluzivní trh s materiály pro leteckou, námořní a automobilovou dopravu,“ vysvětluje důvody ke stavbě zcela nové továrny Ing. Jiří Režnar.

Investice dosáhne téměř 750 milionů korun

Česká republika tak získá větší nezávislost na těchto dodávkách a sama se stane dodavatelem zmíněných speciálních materiálů, jejichž poptávka v současnosti výrazně převyšuje nabídku. V Česku přitom existuje celá řada výrobních podniků, které tyto materiály zpracovávají a vyrábějí z nich různé nástroje, implantáty, laboratorní přístroje nebo komponenty pro letecký, námořní, automobilový průmysl. Velká část těchto výrobců působí přímo v Moravskoslezském kraji.

Investice do výstavby nového provozu na vývoj, výzkum a následnou výrobu vyspělých experimentálních a speciálních materiálů dosáhne téměř 750 milionů korun, zhruba 40 procent bude hrazeno z vlastních zdrojů a 60 procent bude pokryto bankovními zdroji. „Původně jsme plánovali získat na tuto stavbu dotace EU, ale tím by se celá akce zdržela minimálně o rok a půl až dva. A tak jsme navýšili financování o vlastní zdroje,“ vysvětluje Ing. Režnar. Nová hala pro drobnou, kusovou a speciální výrobu pro lehký průmysl bude postavena na ploše o rozloze zhruba 14 tisíc m2 a plocha celého areálu bude 2,5 ha. S dokončením stavebních prací, instalací pořízené technologie a kolaudací se počítá v roce 2018.

Společnost Vítkovice - výzkum a vývoj - technické aplikace a. s., je soukromou výzkumnou organizací zaměřenou na vývoj nových materiálů a technologií pro průmysl. Vznikla v roce 2006 odštěpením privatizovaného výzkumného ústavu společnosti VÍTKOVICE, na jehož tradici navazuje. Od roku 2006 společnost zrealizovala řadu výzkumných projektů spolufinancovaných z programů MPO, či zakázkový výzkum, financovaný pouze ze soukromých zdrojů. V současné době je držitelem šesti užitných vzorů a má podány dva patenty (jeden v Německu na speciální nástrojovou ocel pro práci za tepla a jeden český patent zaměřený na výrobní technologii). Současně je řešitelem řady výzkumných úkolů materiálového inženýrství v oblasti výroby materiálu pro výrobu vědeckých a lékařských přístrojů. Dlouhodobě spolupracuje při řešení svých výzkumných projektů s akademickou obcí a výzkumnými organizacemi.
Firma se zabývá výzkumně vývojovou činností zaměřenou především na aplikaci nových poznatků v oblasti průmyslové výroby, a to zejména materiálů se zvýšenou životností pro náročné použití v oblasti nástrojových ocelí, dále pak magneticky měkkých ocelí a materiálů pro jadernou energetiku. Tyto špičkové výrobní technologie v České republice prakticky nejsou zastoupeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…