Ostrava: Veřejný prostor je věcí nás všech

14.03.2017 8:35

Možnost podílet se na estetizaci veřejného prostoru ve městě zaujala. V tuto chvíli je sice odevzdaná jedna žádost o dotaci, která se týká revitalizace zeleně v části Vítkovice, desítky doplňujících otázek ale naznačují, že další brzy dorazí. Času není nazbyt, program bude uzavřen za 6 týdnů. Ve hře je 5 milionů korun. Na jeden projekt lze získat 100 tisíc nebo i 1 milion korun.

Ostrava: Veřejný prostor je věcí nás všech
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Součástí životního prostředí obyvatel města jsou také veřejná prostranství, ulice, chodníky, náměstí, parky. Jejich podoba a funkčnost ovlivňuje to, jak se ve městě lidé cítí. Veřejný prostor tvoří z velké části image města a je obrazem jeho kulturních hodnot.

Lednové zastupitelstvo města Ostravy proto schválilo dotační program na revitalizaci a estetizaci veřejného prostoru, který je určen pro širokou veřejnost. Ta může předkládat projekty sloužící ke zkrášlení, zkvalitnění a oživení nefunkčních veřejných prostor. Žádosti lze podávat od 1. března do 1. května.

Podpořené projekty budou rozděleny do dvou kategorií. První budou tvořit projekty malého rozsahu s finanční podporou do 100 tisíc, druhou projekty s podporou do 1 milion korun. Celkem je na ně vyčleněna částka 5 milionů korun. Projekty musí být v souladu s územním plánem, strategickými dokumenty a investičními záměry města.

Přihlásit se může kdokoliv, ať už chce osázet místo květinami anebo upravit nevzhledné zákoutí, které by následně mohlo sloužit například k relaxaci, sportu anebo setkávání lidí.

„Přála bych si, aby se do programu zapojilo co nejvíce lidí a proměna veřejného prostoru k lepšímu byla ve městě znatelná. Pokud by bylo zájemců výrazně více a pět milionů by na program nestačilo, požádala bych zastupitele o případné navýšení finančních prostředků, které jsou v tuto chvíli k dispozici,“ uvedla k projektu náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Typové příklady uvádíme pro inspiraci na webu i FB profilu fajnOVA: http://fajnova.cz/vylepseme_spolecne_nase_mestske_prostredi/

Všechny dokumenty k vyplnění jsou ke stažení zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…