Ostrava: Z návštěvy Miloše Zemana

14.11.2014 19:24

Prezident republiky Miloš Zeman zavítal 10. listopadu do Ostravy. Na úvod svého třídenního programu v Moravskoslezském kraji navštívil krajský úřad, absolvoval jednání s vlastníky průmyslových areálů, setkal se s primátorem Ostravy Tomášem Macurou a dalšími zástupci měst a obcí regionu.

Ostrava: Z návštěvy Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

Na krajském úřadu prezidenta republiky přivítal hejtman Miroslav Novák. Prezidenta tady čekali zaměstnanci úřadu, krajští zastupitelé, poslanci a senátoři zvolení za Moravskoslezský kraj. Během návštěvy Vítkovického zámečku byla pro Miloše Zemana připravena prezentace stavu brownfieldů v regionu, které se zúčastnili představitelé vlastníků těchto areálů Vítkovice Machinery Group, Dalkia, ArcelorMittal, OKK Koksovny, Diamo aj. a měst, na jejichž katastrech se bývalé průmyslové areály nacházejí.

Vlastníci brownfieldů o rozloze cca 1300 hektarů požádali prezidenta o podporu. Nejsou spokojeni s dosavadním přístupem státu k této problematice. Vláda v roce 2002 přislíbila na revitalizace po hornické a hutnické činnosti v Moravskoslezském kraji 20 miliard korun. Meziresortní komise schválila na tři stovky projektů. Do současnosti se jich podařilo dokončit jen 83 v hodnotě 7 mld. Kč, sedmdesát je v řešení. Přes stovku projektů stále čeká na vyhlášení výběrového řízení.

V odpoledních hodinách se Miloš Zeman přesunul do Havířova, kde se setkal s představiteli města, s občany, navštívil městskou nemocnici a pekárny Semag. V ostravském hotelu Clarion pak povečeřel s primátorem Ostravy Tomášem Macurou, dalšími nově zvolenými primátory statutárních měst kraje a řediteli nemocnic.

V úterý 11. 11. se prezident vydal do Opavy, Krnova a Osoblahy. Závěrečný den návštěvy 12. 11. čekala hlavu státu mimo jiné beseda se studenty VŠB-TU v Ostravě a návštěva města Kopřivnice a automobilky Tatra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…