Ostrava odhalí pamětní desku hereckým legendám

22.01.2018 13:02

Pamětní deska ostravským hereckým legendám, manželům Zoře Rozsypalové-Šecové a Františku Šecovi, bude slavnostně odhalena v pondělí 22. ledna na domě v Poštovní ulici 10, kde bydleli. Deska byla vytvořena díky podpoře města Ostravy ve spolupráci se společenstvím vlastníků v uvedeném domě a s Národním divadlem moravskoslezským.

Ostrava odhalí pamětní desku hereckým legendám
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Pamětními deskami z projektu Inspirativní paměť divadla připomíná NDM společně s městem Ostravou významné divadelní osobnosti, které spojily svůj život s Ostravou a podstatným způsobem ovlivnily historii a kulturní život ve městě. Pamětní desky tak již připomínají šéfa ostravské opery a dirigenta Jaroslava Vogla operetního šéfdirigenta a skladatele Vladimíra Brázdu. Nyní k nim přibude třetí pamětní deska.

Manželé Šecovi působili v ostravské činohře více než 30 let. Během svého života získali řadu celostátních ocenění. František Šec (1919 – 2005) obdržel např. cenu Senior Prix (1995) a Křišťálovou růži (1997). Zoře Rozsypalové (1922 – 2010) byla v roce 1994 udělena Cena Thálie za celoživotní umělecké mistrovství a roku 1997 byla na Poděbradských dnech poezie poctěna Křišťálovou růží. Je rovněž držitelkou Ceny města Ostravy, kterou získala v roce 2008 za zásluhy o rozvoj uměleckých a kulturních aktivit tohoto města.

„Paní Zora Rozsypalová a pan František Šec byli velkými osobnostmi, skutečnými hereckými aristokraty, přestože za normalizace zažili nespravedlivé ústrky i ztráty ve své milované profesi, neztratili nic ze své moudrosti a noblesy. Propluli šťastně a se ctí útesy oněch neradostných časů. Jejich byt v Poštovní ulici byl skutečný otevřený salon se smyslem pro přátelství, pro humor i krásu. Bylo poctou a radostí jej navštívit. Divadlo pro ně bylo posvátným místem, kde lze doopravdy žít v příbězích velkých básníků. Častokrát a rád jsem bral za kliku tohoto tajemného domu s arkýřem. Nezapomenu nikdy na temperamentní kněžnu Zoru a tichého Františka, jejího věrného rytíře. Zasloužená pamětní deska je víc než jen prchavá a žloutnoucí fotka. Jsem rád, že jsem měl velké štěstí tyto dvě osobnosti na své cestě potkat,“ vzpomínal na manželský herecký pár režisér Radovan Lipus.

Pamětní deska na domě v Poštovní ulici 10 bude slavnostně odhalena v pondělí 22. ledna v 16 hodin. Autorem desky je výtvarník Vladimír Kotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…