Otevřená radnice: Znojmo má nový rozklikávací rozpočet i přehled smluv

25.11.2015 10:42

Otevřenost a transparentnost jsou hlavními principy projektu Otevřené radnice, který Znojmo začalo realizovat v roce 2012. Nyní jde znojemská radnice dále a zpřístupňuje občanům podrobný a přehledný rozklikávací rozpočet, přehled smluv i mapu investic. Jde tak nad rámec povinností, které stanovuje zákon.

Otevřená radnice: Znojmo má nový rozklikávací rozpočet i přehled smluv
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„To, že jsme otevřená radnice, není jen fráze. Dnešním dnem jsme spustili zcela nový systém, který přehledně a srozumitelně prezentuje hospodaření obce na internetu,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Zpravidla je rozpočet obce dostupný jako tabulka či dokument, ve kterém se ale většinou dobře vyznají jen ti, kteří o skladbě a tvorbě rozpočtu něco vědí. Navíc takový dokument nereflektuje změny v rozpočtu, které v aktuálním roce schvalují zastupitelé prostřednictvím tzv. rozpočtových opatření. „V rozklikávacím rozpočtu lze velice jednoduše zjistit různé příjmy a výdaje, jde v něm snadno a intuitivně hledat a navíc odráží i aktuální změny v rozpočtu, skutečné čerpání schválených výdajů či jak se vyvíjejí příjmy do pokladny města,“ dodává starosta.

V České republice je rozklikávací rozpočet čím dál více rozšířený nástroj. Jako příklad dobré praxe, z níž se inspirovalo i Znojmo, lze uvést města Hradec Králové a Nové Město na Moravě. Rozklikávacím rozpočtem to však nekončí. Znojmo vytvořilo i nový přehled uzavřených smluv. „Tyto smlouvy jsme zveřejňovali i dříve, ale dostupné byly z několika míst. Teď jsou všechny na jedné adrese,“ doplňuje starosta.

Zajímavá je i mapa plánovaných investic na aktuální rok. Na opravdové mapě města jsou zakreslené investice včetně rozpočtu – a to jak předpokládaného, tak skutečně čerpaného.

Přehledné má být i hospodaření příspěvkových organizací, na kterém město rovněž pracuje. Vzhledem k tomu, že jednotlivé organizace používají různý software, budou tato data doplňována postupně. Zatím jsou k dispozici data od Centra sociálních služeb Znojmo a Městské knihovny Znojmo. V realizaci je také portál občana, díky kterému si bude moci každý například zkontrolovat, zda nemá vůči městskému úřadu nějaké závazky. Jakmile bude tento portál plně funkční, budeme o něm obyvatele informovat.

Princip otevřené radnice a rozklikávacího rozpočtu má umožnit občanům lépe porozumět hospodaření obce. Jak se v něm zorientovat, radí také příručka Průvodce komunálními rozpočty vydaná organizací Transparency International (ke stažení je zdarma na www.transparency.cz).

Informace a odkazy k rozklikávacímu rozpočtu a dalším nástrojům jsou umístěné na www.znojmocity.cz v sekci Město a samospráva – Otevřená radnice – Hospodaření pod lupou.

KONKRÉTNÍ ODKAZY:

  • Rozklikávací rozpočet: http://t-centrum.muznojmo.cz:8880/Gordic/Ginis/App/greportviewer
  • Přehled smluv: http://t-centrum.muznojmo.cz:8880/gordic/ginis/app/sml/
  • Investiční mapa: http://t-centrum.muznojmo.cz:8880/Gordic/Ginis/App/Imapa
  • Příspěvkové organizace: http://t-centrum.muznojmo.cz:8880/Gordic/Ginis/App/PO/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…