Pardubice: DUKLA SPORTOVNÍ svazy nadchla

25.04.2018 15:17

Pardubice připravují výstavbu nejkomplexnějšího sportovního areálu v České republice. Vzhledem k velikosti, celostátnímu i mezinárodnímu významu budoucí DUKLY SPORTOVNÍ by město rádo navázalo finanční spolupráci také se státem, pomoci má i Memorandum o vzájemné spolupráci, které Pardubice mají již podepsané s Českým atletickým svazem.

Pardubice: DUKLA SPORTOVNÍ svazy nadchla
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Včera navíc byli s projektem podrobně seznámeni také předsedové Českého olympijského výboru, České unie sportu a zástupci osmi nejvýznamnějších sportovních svazů.

Díky celkové modernizaci stadionu a jeho multifunkčnosti bude možné v Pardubicích pořádat nejen celostátní soutěže. „Projekt, který se před námi otevírá, dává naději, že v Pardubicích vznikne špičkové multifunkční sportoviště splňující kritéria pro pořádání velkých, mezinárodních sportovních soutěží. Areál, který budou využívat sportovní svazy pro tréninková soustředění. Areál, který má ambice v Pardubicích vzniknout, by tak byl jedinečný v republice svojí komplexností, vybavením i službami. Modernizace DUKLY SPORTOVNÍ je navržena ve čtyřech etapách, které se dají realizovat odděleně. Pokud najdeme podporu u jednotlivých svazů a zejména u státu, věřím, že se nám podaří vybudovat areál celý,“ podotýká primátor Pardubic Martin Charvát s tím, že město je již nyní připraveno realizovat první etapu, kterou je výstavba atletické haly s nezbytným zázemím. Pokud by však radnice sehnala více finančních zdrojů, například právě těch státních, výstavba areálu by již od počátku její realizace mohla probíhat v mnohem větším rozsahu. A čím dříve bude stadion se všemi plánovanými prvky postaven, tím dříve bude moci fungovat jako multifunkční aréna na mezinárodní úrovni.

Memorandum navíc nemá být z pohledu města jen o investiční pomoci. „Prostřednictvím memoranda bychom ze strany sportovních svazů získali jasnou deklaraci týkající se samotného provozu a možné využitelnosti areálu, který má ambici být místem pro soustředění mládežnických reprezentací či konání evropských šampionátů a soutěží v juniorských kategoriích. Rádi bychom ze strany svazů měli danou alespoň nějakou garanci a vizi do budoucna, co se využívání areálu zejména v regionálním měřítku týče, jako je tomu v případě Českého atletického svazu,“ popisuje význam memoranda Jakub Rychtecký, náměstek primátora Pardubic odpovědný za sport a projekt DUKLA SPORTOVNÍ.

Důležitá je představa o využití areálu

Představu o následném využívání areálu Pardubice již mají od Českého atletického svazu, který s městem na projektu spolupracuje od samého počátku a který Memorandum o vzájemné spolupráci již podepsal. „Pro Český atletický svaz je projekt DUKLA SPORTOVNÍ velmi významným počinem. Pro atletiku, která bojuje s infrastrukturou pro svůj sport po celé republice, je zejména výstavba atletické haly s dvousetmetrovým oválem v areálu městského stadionu významným krokem ke zlepšení podmínek pro trénink i závodění atletů. Členská základna atletiky navíc rok od roku stoupá. DUKLA SPORTOVNÍ je pro nás příslibem, že v Pardubicích a jejich okolí bude atletika vzkvétat. Náš zájem o projekt jsme stvrdili Memorandem o vzájemné spolupráci, koordinovaném přístupu a podpoře při přípravě, výstavbě a následném provozu atletické haly mezi Českým atletickým svazem a městem Pardubice. Již nyní víme, kolik našich členů by na stadionu sportovalo, jaké soutěže bychom zde uspořádali. Tento projekt má od nás zelenou, potřebujeme ho a přímo prahneme po tom, aby se tam poprvé koplo,“ dodává Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu a místopředseda Českého olympijského výboru.

Potřeba vybudovat v regionu multifunkční sportovní centrum však zaznívá nejen z řad atletů, ale také od zástupců sálových sportů. „Přesto, že hal je po republice hodně, tak situace je naprosto katastrofální. Pouze ve dvou z nich lze uskutečnit mezinárodní zápas. V ostatních případech se podobná utkání musí konat v zimním stadionu a náklady jsou pak mnohonásobně vyšší. Pro halové sporty je DUKLA SPORTOVNÍ výborným příkladem regionálního projektu. Potřebujeme, aby něco podobného vzniklo v každém velkém českém regionu, a my mohly tyto areály následně využívat pro soustředění, zápasy či národní i mezinárodní akce a i proto chceme podpořit myšlenku, aby se DUKLA SPORTOVNÍ vytvářela jako celek,“ uvádí Filip Šuman, předseda Českého florbalového svazu.

Pozitivně projekt hodnotí i Český olympijský výbor. „Je vidět, že Pardubice na tomto projektu pracovaly a pracují velmi promyšleně. Měl jsem možnost poznat řadu projektů, které nebyly zdaleka v tak pokročilé fázi, jako je DUKLA SPORTOVNÍ. Důležitý je navíc i fakt, že Pardubice jsou připraveny podílet se na financování první etapy a projekt je tak velmi blízko vlastní realizaci. Mně osobně se opravdu velmi líbí, koncepčně je dobře připraven, i proto předpokládám, že najde oporu v Českém olympijském výboru,“ konstatuje jeho předseda Jiří Kejval.

Projekt DUKLA SPORTOVNÍ připravil slovensko-český tým architektů a projektantů studený architekti s.r.o. ve spolupráci s týmem města. Součástí projektu je atletická hala s dvousetmetrovým oválem, multifunkční sportovní hala, která pojme více jak tři a půl tisíce diváku, gymnastická tělocvična, sály pro úpolové sporty, posilovna, vnitřní běžecký okruh, nafukovací hala by měla být přestavěna na halu pro míčové sporty a sportovci budou mít navíc k dispozici zázemí pro venkovní atletické hřiště.

Více informací o projektu včetně bulletinu jsou k dispozici na webu, v sekci projekty - DUKLA SPORTOVNÍ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …