Pardubice: Další soudní rozhodnutí ve sporu o uhlí pro Opatovice

28.11.2012 20:15

Krajský soud v Ústí nad Labem v úterý projednal návrh společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) a vydal předběžné opatření, nařizující společnosti Czech Coal dodávat opatovické elektrárně uhlí po celý rok 2013. Primátorku Pardubic Štěpánku Fraňkovou o výroku soudu informoval předseda představenstva EOP Jan Špringl. Soud tak již podruhé zasáhl do sporu mezi těžaři a energetiky o dodávky paliva pro elektrárnu. Obyvatelé východních Čech, odebírající teplo z EOP, si tak mohou oddechnout. Hrozba přerušení dodávek tepla, nebo skokového nárůstu jeho ceny, je zatím zažehnána

Pardubice: Další soudní rozhodnutí ve sporu o uhlí pro Opatovice
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Pokud bude společnost Czech Coal rozhodnutí soudu respektovat, je krize zažehnána. Ovšem pouze pro letošní rok. Stále platí, že určitou jistotu ohledně dodávek a ceny tepla lidem může dát pouze stát, tedy změna legislativy,“ řekla primátorka. Pardubice se spolu s Hradcem Králové a Chrudimí snaží přesvědčit ministerstvo průmyslu a obchodu i zákonodárce o nutnosti změny legislativy, týkající se těžby uhlí. „Stát, který uděluje licence na těžbu uhlí, by měl lépe definovat, za jakých podmínek licenci uděluje, tedy například pojistit si objem dodávek a cenu uhlí, potřebného pro výrobu energií ve veřejném zájmu,“ řekla primátorka.

Spor mezi těžaři a energetiky vypuknul na začátku června, kdy společnost Czech Coal odstoupila od smlouvy a přestala elektrárně dodávat hnědé uhlí. K obnovení dodávek ji přinutilo předběžné opatření soudu, o které elektrárna požádala. Jeho platnost končí s letošním rokem, proto elektrárna požádala o další předběžné opatření. Na dodávkách teplé vody a tepla z EOP je závislých 60 tisíc východočeských domácností. V Pardubicích je to přibližně 28 tisíc domácností, včetně největších sídlišť Polabiny a Dubina, tedy přibližně 60 procent pardubických bytů, ale také průmyslové objekty, sportovní, kulturní, sociální a zdravotnická zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…