Pardubice: Kuchyně v domově pro seniory je znovu v provozu

25.05.2018 17:37

Stravovací provoz v Domově pro seniory (DpS) U Kostelíčka po třiadvaceti letech svého provozu opět září novotou. Rekonstrukce a modernizace trvala celkem šest měsíců, za tu dobu se kuchyně sociálních služeb změnila k nepoznání. Stavební práce včetně dodávky nové technologie a drobného gastro vybavení přitom vyšly na zhruba 44 milionů korun včetně DPH.

Pardubice: Kuchyně v domově pro seniory je znovu v provozu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Rekonstrukce stravovacího provozu,vzhledem k míře opotřebení stávajících spotřebičů, pro velmi špatný stav odpadů a ostatních rozvodů a s ohledem na plnění přísných hygienických norem, byla podle ředitele Sociálních služeb města Pardubic již opravdu nutná. „Věřím, že naši strávníci ocení návrat teplých večeří, větší pestrost jídelníčku a v dohledné době i možnost výběru z více jídel, což uvítají určitě i naši zaměstnanci. Nyní ‚ladíme‘ nový stravovací systém provozu a věřím, že pracovníci ocení také nové technologické prvky, například granulovou myčku kuchyňského nádobí, které by jim měly usnadnit těžkou práci,“ informuje ředitel SsmP Petr Krejčí.

Stavební práce, které zajistila firma Marhold a.s., zahrnovaly například výměnu všech rozvodů a podlah či vybudování nového nákladního výtahu. „V rámci rekonstrukce stravovacích prostor byla vybudována nová strojovna vzduchotechniky, upraven byl topný systém, stávající rozvody vody, kanalizace, plynu či elektroinstalace byly demontovány a nahrazeny novými a přibyly zde dva nové plynové kotle na ohřev vody. Veškeré stavební práce včetně vybudování nového přístřešku na rampě a odkanalizování objektu přitom vyšly na přibližně 24 milionů korun včetně DPH,“ popisuje rekonstrukci náměstkyně primátora zodpovědná za investice Helena Dvořáčková. Nové technologie a moderní gastro vybavení dodané firmou Multi CZ s.r.o. pro změnu stály zhruba 20 milionů korun včetně DPH.

Nejen novým technologickým vybavením, ale především změnou dispozic se navíc zvýší denní kapacita připravovaných jídel. „Jídelna je nyní sice menší, kuchyně tak ale získala potřebný prostor pro navýšení kapacity jídel, bude schopna připravit až 1500 obědů a adekvátní počet porcí celodenní stravy. Stravovací provoz v Domově pro seniory U Kostelíčka totiž využívají také klienti Domova pro seniory na Dubině, Denního stacionáře Slunečnice a pečovatelské služby. Navýšení výrobní produkce této kuchyně určitě využijeme i pro zajištění stravy pro nově plánované kapacity pobytových služeb,“ podotýká náměstek primátora pro sociální politiku Jakub Rychtecký.

Město plánuje rozšíření kapacit pobytových služeb

Celkové náklady této investiční akce „Rekonstrukce kuchyně SSMP - 013D313002301“ dosáhly výše zhruba 44 milionů korun včetně DPH, přičemž 21,9 milionu korun pokryje dotace Ministerstva práce a sociálních věcí, Program 013 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb.

Po dokončené rekonstrukci stravovacího provozu v DpS U Kostelíčka město plánuje rozšíření kapacit pobytových služeb. „Dalším krokem, jak zlepšit péči o seniory ve městě a uspokojit rostoucí poptávku po těchto službách, je navýšit kapacitu lůžek. V současné době je poptávka po pobytových službách opravdu vysoká, žádostí bude ještě rok od roku s ohledem na demografický vývoj ještě přibývat. Město proto nyní hledá způsob, jak tento problém vyřešit a navýšit tak vlastní kapacity pobytových sociálních služeb pro obyvatele Pardubic a okolí,“ dodává primátor Pardubic Martin Charvát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.