Pardubice: Letiště bude díky dotacím ještě bezpečnější

11.05.2017 8:34

Pardubické mezinárodní letiště získá více než osm milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Dotace je určena k nákupu zařízení, díky kterým bude letiště ještě bezpečnější než doposud.

Pardubice:  Letiště bude díky dotacím ještě bezpečnější
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„V dnešní rozbouřené době je nezbytné investovat do zajištění bezpečnosti a maximální eliminace možných rizik. Letiště již dnes splňuje veškeré bezpečnostní požadavky, je držitelem certifikátu, který dokládá, že bezpečnost letového provozu na mezinárodním letišti Pardubice je v souladu s požadavky Evropské agentury pro bezpečnost v letectví (EASA), tedy s evropskou legislativou. Tuto certifikaci získal pardubický aeroport loni v listopadu jako první z pěti českých letišť, spadajících do působnosti evropské agentury,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Dotace z rozpočtu SFDI pomůže letišti s vybavením nové odletové haly. Je určena výhradně na zvýšení bezpečnostních opatření na letišti Pardubice. „Příspěvek nám byl schválen v požadované výši. To naší společnosti umožní pořízení nezbytných přístrojů, například detektoru výbušnin, rentgenu zavazadel, bezpečnostních rámů a kamer do kamerového systému a také pořízení elektronické zabezpečovací signalizace, tedy další zvýšení bezpečnosti letiště,“ vysvětlila ředitelka letiště Hana Šmejkalová s tím, že celkové náklady na nová bezpečnostní opatření by měly být zhruba 9,5 milionů korun.

Její slova potvrzuje místopředseda Dozorčí rady SFDI a pardubický zastupitel Martin Kolovratník: „V loňském roce jsem byl osobně zpravodajem zákona o SFDI a spoluautorem pozměňovacího návrhu, který právě vybavení letišť na ochranu před teroristy umožňuje a nově zavádí. V historicky prvním ročníku jsme do fondu obdrželi celkem 13 žádostí a není bez zajímavosti, že úspěšná byla pouze jedna jediná. Mám velkou radost z toho, že to byla právě ta pardubická. Někteří kolegové ve výboru fondu chtěli program zastavit a vypsat znovu až za rok, na moji žádost ale potvrdili výsledky hodnotící komise a výše uvedenou dotaci pro pardubické letiště nakonec schválili“.

První vlaštovkou je pravidelná linka Pardubice – Londýn

Pardubické letiště, které v roce 2015, po odchodu významného ruského dopravce, přišlo ročně o podstatnou část svých příjmů, chytilo druhý dech. V loňském roce začalo se stavbou nové odbavovací haly, která začne sloužit koncem letošního roku, dostálo všem bezpečnostním standardům platným pro mezinárodní letiště v EU, uzavřelo smlouvu s firmou zajišťující vyhlídkové lety a aerotaxi z Pardubic a pod. „Získání dotace na zvýšení bezpečnostních opatření na letišti ve výši 85 procent uznatelných nákladů je úspěch, ale také znamení toho, že pardubické letiště je coby mezinárodní letiště perspektivní. Já osobně jsem přesvědčen o tom, že s dokončením terminálu nás čeká jeho další rozvoj. První vlaštovkou je zřízení pravidelné linky Pardubice – Londýn kterou bude od září provozovat společnost Ryannair,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za strategický rozvoj a dotační politiku města Jan Řehounek.

Pardubické mezinárodní letiště provozuje společnost East Bohemian Airport, která byla založena v roce 1993 z iniciativy soukromých subjektů. V roce 2002 se stalo stoprocentním vlastníkem společnosti město. Od roku 2007 drží Pardubice 66 procent akcií společnosti, zbývající část Pardubický kraj. Letiště samo patří mezi pět nejvýznamnějších letišť v České republice. Od ledna 2016 je členem Airport Council Internationale Europe, asociace sdružující na 500 letišť ze 45 evropských zemí. Zařadilo se tak do rodiny vzdušných přístavů, přes které jde každoročně 90 procent komerčních letů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …