Pardubice: Město vypisuje nové kulturní granty

16.08.2017 12:13

Město Pardubice vypisuje tři nové tematické granty z Programu podpory kultury. Jejich prostřednictvím mohou fyzické i právnické osoby čerpat dotace na projekty věnované paměti místa a historii města Pardubic, nebo projekty věnované literární a ediční činnosti pardubických občanů. Grant na vybavení pro kulturní činnost má pomoci uskupením věnujícím se kulturní činnosti mládeže.

Pardubice: Město vypisuje nové kulturní granty
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Občas slýchám, že oproti sportu je kultura v Pardubicích Popelkou. To ale musím odmítnout, stejně jako jsme městem sportu, jsme i městem kultury. Vedle mnohamilionových výdajů například na pardubické divadlo či komorní filharmonii, letos z Programu podpory kultury rozdělujeme rekordních téměř 6,5 milionu korun. Většina je již vyčerpána,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. „Program pro podporu literární tvorby a ediční činnost stejně jako program pro projekty zabývající se pamětí místa a historií Pardubic posilují vztah a pocit sounáležitosti obyvatel Pardubic se svým městem,“ dodal primátor Charvát.

„Z rezervy Programu podpory kultury jsme uvolnili částku 450 tisíc na tři tematické granty, které se osvědčily v minulých letech. Největší částka je určena na vybavení pro kulturní činnost, kde rozdělíme mezi žadatele 250 tisíc korun. Chceme tím pomoci kulturním spolkům, které někdy jen obtížně doplňují potřebné vybavení nebo se na něm musejí podílet například rodiče. Z toho grantu můžeme přispět například dětským souborům na pořízení kostýmů nebo taneční skupinám na dovybavení studia,“ vysvětlil náměstek primátora pro kulturu Jakub Rychtecký s tím, že na projekty zabývající se pamětí místa a historií našeho města je ve výzvě k dispozici celkem 100 tisíc korun, stejně jako na podporu literární tvorby a ediční činnosti pardubických občanů či přednášky, symposia a doprovodné výstavy věnované literatuře.

V minulých letech díky takovýmto grantům v Pardubicích vznikl například projekt Pardubický Slavín, mapující hroby významných osobností v Pardubicích, vyšel almanach připomínající 120. výročí postavení evangelického kostela v Pardubicích, publikace Alva Hajn Práce na papíře či Pardubické pověsti v komiksech. „Myslím si, že je naší morální povinností alespoň touto formou motivovat občany k projektům, které utváří paměť našeho města, stejně tak prostřednictvím těchto grantů podněcovat i k místní literární činnosti,“ doplnil náměstek Rychtecký. Letošní žádosti o dotace ze všech tří grantů mohou právnické i fyzické osoby vyvíjející činnost v kulturní oblasti na území města Pardubic podávat od 11. do 20. září 2017. Konkrétní podmínky vypsaných tematických grantů jsou k dispozici na webových stránkách města v sekci dotace a granty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…