Pardubice: Na rekonstrukci přednádraží dohlíží Jan Perner

01.06.2017 11:30

Do prostoru pardubického přednádraží byla ve středu umístěna socha muže, který se v 19. století nejvíce zasadil o vybudování železnice do Pardubic a tím o další rozvoj města.

Pardubice: Na rekonstrukci přednádraží dohlíží Jan Perner
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Sochu, která je součástí památníku Jana Pernera, pro Pardubice zhotovil akademický sochař Jaroslav Brož. Stavitel železnic stojí přímo v dláždění a denně jej tak budou „potkávat“ lidé pospíchající na vlak. Zatím bronzový Perner „dohlíží“ na rekonstrukci multimodálníhu uzlu, která spěje do finále.

"Po Janu Kašparovi bude mít i Jan Perner, další průkopník dopravy, důstojné připomenutí. Díky Pernerovi, respektive železnici, se Pardubice začaly rozvíjet a staly se přirozeným dopravně-logistickým centrem Čech, respektive České republiky," uvedl primátor Martin Charvát

Socha je součástí památníku Jana Pernera. Ten do projektu rekonstrukce pardubického přednádraží zakomponoval tým architektů  Med + Pavlík + Kmoníček, který zvítězil ve veřejné soutěži na návrh přestavby okolí pardubického nádraží. „Návrh stavby an blok, tedy včetně památníku, schválilo zastupitelstvo města v červnu 2015. Konečná podoba sochy pak byla upřesněna na pracovních výborech, za účasti a přispění společnosti Jana Pernera, v koordinaci s odborem hlavního architekta a autory návrhu stavby Med, Pavlík, Kmoníček. Požadavek na zpracování díla akademickým sochařem Brožem vzešel od společnosti Jana Pernera,“ řekla náměstkyně primátora zodpovědná za investice Helena Dvořáčková.

Pardubický rodák sochař Jaroslav Brož vytvořil pro přednádraží bronzovou sochu významného projektanta a stavitele železnic v mírně nadživotní velikosti.  Město za ni zaplatí 1,8 milionu korun (bez DPH).  Z dílny tohoto sochaře pochází také busta Jana Pernera, která byla před dvěma lety instalována ve vestibulu dopravní fakulty Univerzity Pardubice.

Rekonstrukce pardubického přednádraží, která začala loni na podzim, spěje do finále a jeho podoba se nyní mění ze dne na den. Definitivně hotová by měla být v polovině června, s úplným zprovozněním terminálu MHD, který je její součástí, se počítá od 1. července.  Revitalizace okolí památkově chráněné budovy pardubického nádraží vyjde na zhruba 176 milionů korun včetně DPH, až 108 miliony korun se na ni bude podílet Švýcarsko v rámci programu švýcarsko-české spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

10:23 Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

V soutěži Radniční oko, které pořádá Sdružení vydavatelů radničních zpravodajů ČR, získaly jihlavské…