Pardubice: Radnice neustává v boji proti spalovně nebezpečných odpadů

25.01.2024 13:33 | Aktualizováno

Téma spalovny v Rybitví na pardubické radnici neutichá. V úterý dopoledne se petice proti jejímu obnovení projednávala v senátním výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidský práva a petice, kterému předsedal senátor Jiří Růžička. Projednání se osobně zúčastnil primátor města Jan Nadrchal společně s náměstkyní pro životní prostředí Jiřinou Klčovou.

Pardubice: Radnice neustává v boji proti spalovně nebezpečných odpadů
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

“Na dnešním jednání se nám dostalo vstřícného přijetí, čehož si moc vážíme. Prezentovali jsme naše důvody, kvůli kterým by spalovna neměla být znovu zprovozněna. Současně jsme se bavili i o možnosti změny legislativy v této oblasti,” komentoval po schůzce primátor Nadrchal s tím, že v současné době mají aktéři (v tomto případě firma AVE) možnost donekonečna žádat ministerstvo životního prostředí ve věci “zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.” Radnice by touto peticí chtěla iniciovat změnu zákona tak, aby tyto žádosti mohly být podávány maximálně třikrát.

“Odcházíme s pozitivním výsledkem. Nejenom že senátoři naši petici přijali, ale rozhodli i o jejím projednání a dalších krocích, přičemž jeden z nich je, že petici nyní předají k projednání výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, kde posoudí všechny naše argumenty,” doplnila náměstkyně Klčová a dodala, že radnice bude moct navrhnout přednášku nebo kulatý stůl, kterých se budou moct účastnit i odborníci, se kterými Pardubice a okolní obce spolupracují. “Věřím, že až všechny tyto kroky projdeme, sejdeme se na velkém jednání v Senátu, které pomůže tomu, aby ke znovu zprovoznění spalovny v Rybitví nedošlo,” uzavřela Klčová.

Úternímu jednání na petičním senátním výboru předcházela páteční schůzka na pardubické radnici, které se zúčastnili zástupci vedení, senátorka Miluše Horská, starostové dotčených obcí, zástupci magistrátu a advokáti. “Všichni, kdo jsme se v pátek na radnici sešli, jsme na jedné lodi. Nikdo z nás nechce, aby došlo k obnovení provozu ve spalovně nebezpečných odpadů. Proto bylo důležité domluvit další postup, aby byl co nejefektivnější a nejvýhodnější. Chtěl bych, aby jasně zaznělo, že toto téma neutichá a stále se mu věnujeme. V rukou už máme nejen právní názor, ale i posudek od odborníků, který v budoucnu uplatníme,” shrnul setkání primátor Nadrchal s tím, že v současné chvíli není vhodná doba na podání žádosti o přezkum.

Cesta přes Senát není jedinou možností, kterou může město v boji proti znovuobnovení provozu spalovny v Rybitví využít. Radnice – jak už bylo zmíněno – nechala vypracovat právní názor na věc a současně získala podklady od odborníků, kteří se kloní k podání podnětu k přezkoumání souhlasného stanoviska EIA, které loni v květnu vydalo ministerstvo životního prostředí. To však toto stanovisko podmínilo 45 body, které musí firma AVE, která o obnovu provozu spalovny usiluje, splnit. Poté musí firma AVE ještě získat integrované a stavební povolení. A jejich případná vydání by zase město mohlo napadnout u soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.