Pardubice: Série devíti tematických akcí během roku. K oslavě 20. výročí vstupu ČR do EU

06.04.2024 7:37 | Tisková zpráva

Město Pardubice chystá v průběhu celého roku 2024 sérii devíti tematických akcí, které budou pořádány k oslavě 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Tyto akce jsou plánovány s cílem oslavit tento významný milník zábavnou formou a zapojit co nejvíce širokou veřejnost.

Pardubice: Série devíti tematických akcí během roku. K oslavě 20. výročí vstupu ČR do EU
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. 5. 2004 společně s Estonskem, Maďarskem, Lotyšskem, Litvou, Polskem, Slovenskem, Slovinskem, Kyprem a Maltou. Magistrát města Pardubic chce toto výročí oslavit se svými občany, a proto připravil sérii devíti kulturních, sportovních a společenských akcí, které nabídnou zábavné zážitky pro všechny zúčastněné.  

Jednotlivé akce se budou konat za účasti a podpory Europe Direct Pardubice, Alliance française de Pardubice a DDM Alfa. „Toto výročí je pro nás příležitostí k reflexi, oslavě a posílení vazeb s Evropskou unií, a jsme rádi, že můžeme tuto cestu oslavit společně s našimi obyvateli. Vstup České republiky do Evropské unie před 20 lety je historickým milníkem, který otevřel dveře k novým možnostem a příležitostem pro naši zemi. Tento rok oslavujeme jubilejní 20. výročí, a tak úsek vnějších vztahů Kanceláře primátora připravil společně s našimi partnery sérii devíti akcí, abychom připomněli význam evropské integrace v Pardubicích,“ uvedl primátor Jan Nadrchal.

Jako první akce k oslavě 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie se představila na začátku dubna týmová vědomostní soutěž Evropský pub kvíz, která nabídla příležitost otestovat znalosti o Evropě, ale zároveň zábavnou formou přinesla osvětu o této důležité instituci. „V dubnu a v květnu se Pardubáci můžou těšit na multikulturní festival a venkovní fotografickou výstavu spojenou s našimi partnerskými městy. Díky ní spoluobčané poznají tato města o něco blíž,“ okomentoval další významnou městskou událost náměstek René Živný zodpovědný za cestovní ruch.

Dalšími událostmi spojenými se vstupem naší země do Evropské unie bude tematický Den Evropy v parku Na Špici, který je určen pro žáky pardubických základních škol nebo Evropský den jízdních kol. „Téma Evropy bude reflektovat i letní část městských slavností. Ty letos proběhnou od středy 19. června do pátku 21. června 2024. Kromě programu na Pernštýnském náměstí se akce přesune i do KD Hronovická, na Příhrádek nebo na třídu Míru, kde budou probíhat kreativní workshopy spojené s tématem Evropy,“ doplnila náměstkyně primátora zodpovědná za kulturu Jiřina Klčová.

V srpnu se bude v duchu Evropy pokračovat ve Sportovním parku ve znamení Olympiády v Paříži. Dny Evropského dědictví v září budou jedinečnou příležitostí prohlédnout si a lépe poznat historické památky a místa, která obvykle nejsou přístupná veřejnosti. Dění kolem Evropského dne koní bude zajímavé nejen pro milovníky koní a jezdeckých disciplín. Touto událostí si město připomene historii a kulturní dědictví spojené s chovem koní, drezúrou, dostihovými sporty a dalšími jezdeckými aktivitami. Celoroční oslavy vstupu ČR do EU vyvrcholí výstavou, která připomene a zrekapituluje všechny projekty realizované díky dotacím z EU od počátku až do současnosti. Vstup na všechny akce je zcela zdarma.

Přehled všech devíti pardubických událostí konaných během celého roku ku příležitosti 20. výročí vstupu ČR do EU:

EVROPSKÝ PUB KVÍZ

Týmová vědomostní soutěž na téma Evropské unie pro širokou veřejnost.

  • Univerzita Pardubice – Áčko Pardubice-Studentský klub v areálu UPCE
  • Termín: 2. 4. 2024 od 19. hodin do 20:30 hodin.

VÝSTAVA PARTNERSKÁ MĚSTA V EVROPĚ

Venkovní fotografická výstava, která představí partnerská města Pardubic napříč Evropou.

  • Tyršovy sady
  • Termín: duben–květen 2024. 

DEN EVROPY

Sportovně-vědomostní soutěž pro 2. stupeň ZŠ.

  • Park Na Špici
  • Termín: čtvrtek 9. května 2024 od 9:00 do 12:00

EVROPSKÝ DEN JÍZDNÍCH KOL

Cyklovýlet po Pardubicku s kvízy a prohlídkou vzdělávacího centra Sféra. Akce zakončí květnovou kampaň „Do práce na kole“. 

  • Trasa po Pardubicích a okolí
  • Termín: neděle 2. 6. 2024

MĚSTSKÉ SLAVNOSTI – ZRCADLO UMĚNÍ – téma EVROPA

Letošní Zrcadlo umění nabídne tří denní multižánrový program (hudba, tanec, zpěv, výtvarné aktivity...) na Pernštýnském náměstí, na třídě Míru a v širším centru města. V duchu tématu EVROPA se ponesou zejména výtvarné workshopy a soutěže pro děti, nebude chybět ani originální tematická výzdoba morového sloupu.

  • Termín: 19. - 21. 6. 2024

SPORTOVNÍ PARK

Hlavní témata OLYMPIÁDA V PAŘÍŽI a oslavy vstupu do EU.

  • Park Na Špici
  • Termín: 3. – 11. 8. 2024

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ

Dny evropského dědictví pod letošním heslem „Památky spojují svět“ zpřístupňují v měsíci září pro širokou veřejnost historické památky, budovy, objekty i prostory, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo celkově nepřístupné.

  • památky v Pardubicích, nově i v Automatických mlýnech
  • Termín: 7. - 8. 9. 2024

EVROPSKÝ DEN KONÍ

Evropský den koní slaví města koňské sítě EURO EQUUS. Jeho smyslem je připomínat historické a kulturní dědictví chovu koní, drezúry koní, dostihových sportů a dalších jezdeckých disciplín.

  • Závodiště Pardubice

Termín: sobota 14. 9. 2024

VÝSTAVA

Realizované projekty města Pardubice z dotací EU v letech 2004-2024.

  • třída Míru
  • Termín: září-říjen 2024

Členství v EU nám přináší řadu výhod, především v oblasti finanční podpory, která umožňuje investice do infrastruktury, vzdělání, inovací, digitalizace a regionálního rozvoje. Pardubice získaly od začátku svého členství v Evropské unii celkem 1 931 638 782 korun v dotacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…