Pardubice: Tahouni mají nového člena, vlastní web a tříleté financování

30.01.2018 13:05

Léty prověřené pilíře kulturního i sportovního života v Pardubicích společně vstoupily do třetího roku, kdy se prezentují pod hlavičkou Pardubičtí tahouni.

Pardubice: Tahouni mají nového člena, vlastní web a tříleté financování
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Představují soubor jedinečných akcí napříč všemi žánry – divadlo, klasická hudba, film, folklór, sport v nejrůznějších podobách, nechybí letecká akrobacie, ani motorky a samozřejmě koně coby jeden z hlavních symbolů města. Nejvýznamnější akce jsou dotované městem z vlastního programu podpory kvůli potřebě zachovat i v dalších letech jejich kontinuitu a tradici, mají vlastní logo a nově i společné webové stránky.

„Z dotačního programu „Pardubičtí tahouni“ jsou podporovány pouze jednorázové akce, které mají více jak 10letou tradici nebo jsou duševním vlastnictvím města a staly se stěžejními pilíři městské kultury a sportu, napomáhají městu budovat silnou a vyhledávanou značku v národním i mezinárodním měřítku, mají nezastupitelný podíl v oblasti turismu a zvyšování atraktivity našeho města pro tuzemské i zahraniční turisty,“ řekl pardubický primátor Martin Charvát.

Největší novinkou je změna dvouletého dotačního programu na tříletý. „Statutární město Pardubice se od letošního roku zavazuje vybrané kulturní a sportovní akce stabilně finančně podporovat v období dalších tří let. Chceme zajistit ještě větší stabilitu akcí, kterých si opravdu vážíme, a tím dát jasně najevo, že v našem programu mají Tahouni do budoucna finanční jistotu při tvorbě rozpočtu,“ uvedl náměstek primátora, v jehož gesci je kultura, sport a cestovní ruch, Jakub Rychtecký.

Projekt, který má smysl

Pořadatelé akcí schválených a podporovaných jako "Pardubičtí tahouni" jsou povinni aktivně a viditelně propagovat město Pardubice a spolupracovat na vzájemné intenzivní a smysluplné provázanosti svých akcí s nabídkou volnočasových aktivit města. „Po prvních dvou letech existence považujeme Tahouny za povedený krok – akce společně propagujeme jednotným logem, pravidelně vydáváme přehledné, souhrnné letáky s podrobnějšími informacemi a mapou, pro které máme vymyšlena turisticky vyhledávaná distribuční místa. V letošním roce jsme aktivně přispěli s další novinkou – společným webem. Všechny podporované akce tak budou přehledně a posloupně seřazeny na jedné adrese www.tahouni.eu,“ zhodnotila první, na dva roky dotované období vedoucí odboru školství, kultury a sportu Ivana Liedermanová.

„Pardubičtí tahouni jsou projektem, který má smysl. Podporuje aktivity, které městu a jeho obyvatelům přinášejí užitek a které jsou pro region typické. Mezi rodinné stříbro Pardubic rozhodně koně a dostihy patří, a proto nás těší, že můžeme být tahouny i my. Velkou pardubickou a výstavu Koně v akci každoročně navštěvují desetitisíce návštěvníků a pro nás je klíčové, že máme od města podporu na více let a můžeme se ve větším klidu soustředit na kontinuitu a provázanost našich akcí,“ komentoval dotační program místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku a.s. Martin Korba.

Pardubických tahounů je od letoška o jednoho víc, tedy celkem 15. „Letos akce zařazené do Tahounů podpoříme částkou přes 5,9 milionu korun, k tomu navíc v rozpočtu počítáme s částkou 500 tisíc korun na posílení společného marketingu,“ sdělil náměstek Rychtecký. Dva z tahounů, které se právem mezi kulturní pilíře města řadí, jsou akce městské s vlastním rozpočtem, a to jarní část městských slavností, tedy Zrcadlo umění, a jejich podzimní část. Jediným novým členem je na základě doporučení komise složené ze všech zastupitelských klubů Sportovní park Pardubice. „Jsem za to velmi rád, bez této akce by byl srpen v Pardubicích už jen těžko představitelný. Akci dva roky po sobě navštěvovaly desetitisíce lidí z celé republiky a o našem městě bylo opravu slyšet, což z pohledu cestovního ruchu překonalo naše očekávání,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký. „Díky zařazení Sportovního parku do dotačního programu máme i v příštích letech jistotu, že se Pardubice budou hýbat a ke sportu přivedeme všechny generace, především pak naše děti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.