Pardubice: Tyršovy sady se změní k lepšímu

09.08.2014 9:28

Symbolickým poklepáním na základní kámen zahájili dnes dopoledne představitelé města a zástupce stavební společnosti BAK revitalizaci Tyršových sadů a podzámeckého biotopu. Centrální pardubický park by měl dostat nový kabát do poloviny příštího roku.

Pardubice: Tyršovy sady se změní k lepšímu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Revitalizaci v pořadí již druhého pardubického parku slavnostně zahájila primátorka města Štěpánka Fraňková a její náměstek František Brendl. „Jsem rád, že po úspěšném spuštění revitalizace parku Na Špici se nám podařily i Tyršovy sady dostat do fáze, kdy můžeme park v současném stavu předat stavební firmě a oni nám jej za necelý rok vrátí v novém, lepším a pro město i jeho obyvatele rozhodně přívětivějším kabátě,“ řekl náměstek Brendl. „Tyršovy sady již desítky let chátrají, o jejich zvelebení se zatím jen mluvilo. Jsem ráda, že se právě nám povedlo dotáhnout projekt do konce a tak zahájit jejich rekultivaci,“ řekla primátorka Štěpánka Fraňková.

Během rekonstrukce, která má být hotova do 30. června 2015, Tyršovy sady omládnou. „Návštěvníci zde najdou zpevněnou promenádu, která bude sloužit nejen jako hlavní korso, ale Pardubice v ní získají i nový venkovní prostor pro společenská setkání či kulturně společenské akce,“ uvedl náměstek primátorky František Brendl. Vzkřísit život v parku má pomoci i nový objekt kavárny, který bude umístěn u vstupu do parku směrem ze Sukovy třídy. Poskytnout má prostory pro relaxaci, občerstvení a moderní hygienické zázemí (veřejné WC), tedy zvýšit pobytový komfort parku.

Celý projekt vyjde na 105 milionů korun s DPH, z velké části ho dotuje Evropská unie. Z tohoto pohledu se revitalizace dělí na tři části: revitalizace podzámeckého parku, revitalizace podzámeckého biotopu a vybudování objektu občanské vybavenosti, který je nezbytnou součástí pardubického centrálního parku.

Revitalizace podzámeckého biotopu je vyčíslena na 632 tisíc korun s DPH a celou jí bude hradit město ze svého rozpočtu. Výstavba objektu občanské vybavenosti, jehož součástí budou veřejné toalety, umývárna i kavárna bude stát 16,2 milionu korun. Výstavbu tohoto objektu bude také hradit město ze svého rozpočtu. „Revitalizace samotného podzámeckého parku, na kterou město od EU dostalo dotace až do výše 85 procent uznatelných nákladů, bude stát 88,2 milionů s DPH,“ dodal náměstek Brendl.

Šimon Hradní
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …