Pardubice: Úvěru už nechybí ani podpis

13.05.2017 10:38

Primátor města podepsal miliardový úvěr, který Pardubice získaly od Komerční banky. Město bude peníze čerpat v průběhu tří let, určeny jsou zejména na refinancování úvěru na rekonstrukci plaveckého areálu. Dále radnice plánuje celkovou opravu areálu letního stadionu a jeho okolí a v neposlední řadě modernizaci atletického stadionu na Dukle.

Pardubice: Úvěru už nechybí ani podpis
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

K předložení nabídky na úvěr byly vyzvány tři bankovní ústavy, jako nejvýhodnější pak vyšla nabídka od Komerční banky. „Hodnotící komise vybírala z celkem tří podaných nabídek - od České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky, jejíž návrh se komisi jevil jako finančně nejpřívětivější. Úrok totiž činí v této době zhruba půl procenta a součástí smlouvy je navíc možnost předčasného splacení úvěru bez jakýchkoli sankcí,“ uvádí náměstek primátora Jiří Rozinek, zodpovědný za městský rozpočet.

Úvěr ve výši jedné miliardy korun bude možné čerpat od 1. července letošního roku do 31. prosince roku 2020. „Máme tedy tři roky na to, abychom mohli tuto částku využít. Peníze chceme investovat kromě refinancování plaveckého areálu především do opravy letního stadionu. Nejde však jen o jeho přestavbu, rekonstrukce se bude týkat i nejbližšího okolí. Příjemná promenáda s několika přístupy k vodě naváže na alej vedoucí k zámku. Na levém břehu Labe nad mostem Pavla Wonky by měl vzniknout sportovní komplex s fotbalovým stadionem a dalšími hřišti, proměny se dočká také plocha po bývalé hale ČSTV a areálu jatek v sousedství,“ dodává Jiří Rozinek s tím, že o tom, na jaké účely budou peníze využity, vedení města teprve rozhodne. Zatím je však jisté, že část úvěru bude použita na refinancování úvěru na rekonstrukci aquacentra.

Město úvěr využije i na další projekty. „Peníze bychom rádi použili mimo jiné také na doplacení projektů podpořených evropskými dotacemi ze zásobníku ITI či další velké sportovní projekty, zejména již zmíněnou celkovou rekonstrukci letního stadionu a okolí. Samotné fotbalové hřiště se dočká přestavby tak, aby jeho parametry v budoucnu vyhověly požadavkům na pořádání zápasů nejvyšší fotbalové soutěže,“ konstatuje primátor Martin Charvát. „Komerční banka je ve financování veřejného sektoru velmi aktivní. Město Pardubice je pro nás stabilním partnerem, s kterým nás pojí dlouhodobě úspěšná spolupráce. Jsme potěšeni, že poskytnutím úvěru můžeme přispět k rozvoji města, který bude mít nepochybně pozitivní dopad na život pardubických obyvatel,“ doplňuje primátorova slova Radko Belada, ředitel korporátní divize Východní Čechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…