Pardubice: Z radnice postupně mizí poškozené trámy i novodobá malba

13.02.2018 17:33

Již přes měsíc je část městské radnice v rukou řemeslníků. Poškozené stropní trámy nahrazuje zdravé dřevo, opravují se podlahy a mizí také novodobá malba. V rámci rekonstrukce radnice se jedná o 1. etapu prací, které probíhají zejména v jižním křídle objektu. Zároveň již byly zahájeny práce navazující 2. etapy v části západního křídla a části nejnižšího podlaží křídla východního.

Pardubice: Z radnice postupně mizí poškozené trámy i novodobá malba
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Řemeslníci v současné době pracují nejen na výměně stropních trámů poškozených biologickými škůdci a hnilobou. „Dále se montují nové hrubé rozvody silnoproudé elektroinstalace a nových zdravotně technických instalací. Na části podlah v chodbách probíhají opravy původních dlažeb způsobem podle požadavků zástupců úseku památkové péče,“ popisuje průběh rekonstrukce Jaroslav Hruška, vedoucí odboru majetku a investic pardubického magistrátu. Opraveny zároveň budou podlahy v kancelářích radnice, na které budou následně položeny textilní podlahové krytiny či dřevěné vlýsky.

Restaurátoři postupně odstraňují i novodobou výmalbu ze stěn na chodbách a hlavním schodišti budovy. Současně jsou prováděny restaurátorské práce na historických malbách stropů a stěn. Jak práce na omítce, tak instalace nových trámů přitom patří mezi nejnáročnější činnosti, obtížná je zejména manipulace s novými trámy uvnitř budovy.

Objekt radnice patří mezi památky zapsané do Ústředního seznamu kulturních památek ČR. I proto je rekonstrukce pod drobnohledem památkářů. „Spolupráce se zástupci úseku památkové péče probíhá již od doby zpracování projektové dokumentace rekonstrukce hlavní budovy radnice. Zástupci úseku památkové péče se v průběhu realizace stavby vyjadřují, konzultují a odsouhlasují způsob provádění restaurátorských prací na historicky cenných prvcích budovy. Nové výmalby budou ve vybraných místnostech provedené barevně na základě interiérového řešení konkrétní místnosti, a to v souladu s požadavky a po odsouhlasení zástupců úseku památkové péče Magistrátu města Pardubic,“ dodává Martin Hebr z odboru majetku a investic.

Rekonstrukci pardubické radnice zajišťuje sdružení firem Chládek a Tintěra a Marhold. Současná smluvní cena s dodavatelem rekonstrukce činí zhruba 67 milionů korun.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…