Pardubice: Žáci se budou moci učit Montessori metodou i na druhém stupni

27.09.2018 15:20

Pardubice se chystají rozšířit výuku žáků formou Montessori metody, a to prostřednictvím nové základní školy. Rozhodli o tom zastupitelé města, kteří na svém posledním jednání schválili záměr o zřízení samostatné Základní školy Montessori na Dubině nabízející také výuku pro druhý stupeň.

Pardubice: Žáci se budou moci učit Montessori metodou i na druhém stupni
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Výuka Montessori metodou přitom v Pardubicích funguje již čtrnáct let, a to při ZŠ Pardubice-Polabiny I, ovšem pouze do páté třídy, město zároveň zřizuje školku s Montessori třídami. Prostory ZŠ Montessori v Polabinách jsou již nedostačující, přičemž zájem rodičů o tuto inovativní metodu výuky stále stoupá. Od doby, kdy Montessori třídy v Polabinách vznikly, se počet jejich žáků zvýšil několikanásobně.

V prvním roce fungování školu navštěvovalo osmnáct žáků, tento počet se však postupně rozrostl na necelou stovku dětí. Ty pak po dokončení prvního stupně povinné školní docházky musí přestoupit, často volí gymnázia, nebo školy s rozšířenou výukou jazyků či počítačů. „O tuto inovativní formu vzdělávání je v Pardubicích mezi rodiči enormní zájem. Děti by měly mít možnost vzdělávat se v rámci jednoho systému celých devět let, stejně jako tomu je u Waldorfské školy na Dukle, kterou rovněž zřizuje město. Jsem moc rád, že se nám podařilo najít řešení, navíc tím uvolníme kapacitu míst v Polabinách pro klasické třídy,“ podotýká náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký.

Nově zřízená škola najde své zázemí v pavilonu D ZŠ Erno Košťála na Dubině, který měla do konce srpna letošního roku od města pronajatý soukromá firma. „Objekt vracíme tam, kam patří, do vzdělávání. Třídy prvního až pátého ročníku ze ZŠ Montessori v Polabinách budou přesunuty na Dubinu. Nová škola bude mít kapacitu 200 až 240 žáků. V prvním roce jejího fungování bude poprvé otevřen také šestý ročník, každý následující rok by se postupně otevíraly další ročníky až po devátou třídu. Vzhledem k tomu, že ZŠ Erno Košťála má nově rekonstruovanou kuchyň a jídelnu s dostatečnou kapacitou, je zajištěno i stravování žáků a personálu školy. Z pohledu investičních i budoucích provozních nákladů je to jednoznačně nejefektivnější řešení,“ dodává náměstek Rychtecký s tím, že zastupitelstvo na svém zářijovém jednání zároveň schválilo úkol vyčlenit peníze, aby mohla být zahájena potřebná rekonstrukce v areálu ZŠ Erno Košťála. Odhadované náklady v úrovni zpracovávané studie na rekonstrukci Základní školy Montessori na Dubině přitom dosahují výše přibližně 45,5 milionů korun včetně DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…