Pardubice uctí památku romského holocaustu

28.07.2020 12:59

Pardubická radnice vyvěsí v neděli 2. srpna černou vlajku, a připojí se tak v rámci mezinárodní akce k Památnému dni romského holocaustu. Noc z 2. na 3. srpna přinesla před 76 lety na tři tisíce obětí romského původu, které zahynuly v takzvaném cikánském rodinném táboře v Osvětimi-Březince, další tisíce Romů zemřely během sedmnáctiměsíční existence tábora hladem či v plynových komorách.

Pardubice uctí památku romského holocaustu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Často se ve spojitosti s holocaustem mluví o milionech Židů, kteří zahynuli v koncentračních táborech a při různých perzekucích. Nesmíme však zapomínat ani na to, že velkou část obětí tvořili právě Romové, kterých bylo v plynových komorách během jedné jediné noci zavražděno na tři tisíce. Vzhledem k tomu, že otázka rasové a etnické nenávisti je i v současné době bohužel stále aktuální, považuji za nutné si tyto historické události neustále připomínat a upozorňovat, kam až může rasová a etnická nesnášenlivost dojít,“ podotýká primátor Pardubic Martin Charvát s tím, že černý prapor bude na radnici vlát od nedělního rána do pondělního poledne.

Během 17 měsíců existence nacisté do takzvaného cikánského rodinného tábora převezli na 23 tisíc žen, mužů a dětí. Zhruba 20 tisíc z nich zde zahynulo, přičemž téměř tři tisíce mužů, žen a dětí z cikánského tábora v Osvětimi-Březince zemřely během v plynových komorách v noci z 2. na 3. srpna 1944. Novější studie navíc hovoří o čísle zhruba o tisíc vyšším. Do Osvětimi bylo transportováno také přibližně pět tisíc z celkových šesti tisíc protektorátních romských obyvatel, zpět se jich vrátilo zhruba 600, a celkově tak za druhé světové války zahynulo téměř 90 procent českých a moravských Romů.

Polský senát vyhlásil 2. srpen jako Den připomínky vyhlazení Romů v roce 2011, dva roky nato byl tento den prohlášen Radou Evropy jako mezinárodní den připomínající tuto tragickou část historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…