Pelhřimov: U stromu republiky v Městských sadech stojí pamětní kámen

02.05.2019 7:34

V pátek 26. dubna ráno byl v Městských sadech umístěn pamětní kámen, který bude připomínat sté výročí vzniku Československa.

Pelhřimov: U stromu republiky v Městských sadech stojí pamětní kámen
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Kámen byl usazen u lípy republiky za pomoci techniky a mistrů, kteří jej opracovali. Žulový kámen je vysoký 75 cm, váží cca 350 kg a na objednávku města Pelhřimov byl vytvořen v Kamenosochařském středisku (KSS) Lipnice, které spadá pod Akademii – VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou. Na jeho pravé straně je vytesán znak českého lva, na levé straně je zlatým písmen vyryto „STROM REPUBLIKY, 100. VÝROČÍ 28.10.2018“.

Pamětní kámen bude ještě obsypán žulovou drtí. Osazení kamene probíhalo za účasti místostarosty Josefa Kocha, vedoucího odboru školství, mládeže a tělovýchovy MěÚ Zdeňka Sadeckého, vedoucího KSS Lipnice Martina Šimka a zastupitele města Pelhřimov Bohumila Kovandy, který se podílel společně s restaurátorem Jaroslavem Bendou a památkářem Vladimírem Staňkem na zadání a výběru kamene.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.