Pelhřimov: Účastníci jednání hledají přijatelný kompromis v oblasti návrhu nové vyhlášky k ochraně nádrže Švihov

23.07.2017 15:52

V souvislosti s chystajícími se změnami stávajícího ochranného pásma III. stupně vodního zdroje vodárenské nádrže Švihov na Želivce se v úterý 11. července sešla v budově ZZN v Pelhřimově pracovní skupina hájící práva vlastníků zemědělské i lesní půdy, hospodářů, měst a obcí na Pelhřimovsku.

Pelhřimov: Účastníci jednání hledají přijatelný kompromis v oblasti návrhu nové vyhlášky k ochraně nádrže Švihov
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Z důvodu nárůstu koncentrace pesticidů a jejich metabolitů v podzemní a povrchové vodě údajně pocházející ze zemědělské činnosti předložilo Povodí Vltavy návrh na rozšíření ochranného pásma II. stupně - zóny diferencované ochrany vodního zdroje ve stávajícím ochranném pásmu III. stupně, což by výrazně ohrozilo například zaměstnanost, tradiční pěstování brambor a tím by byla snížena potravinová soběstačnost, zredukoval by se volně chovaný skot, zřizování táborů, kempů, chov ryb, aplikace čistírenských kalů a v tomto případě by došlo i k výraznému zvýšení nákladů na provoz čistírny odpadních vod, změny by také nastaly i v zimní údržbě silnic aj..

Věcná debata nad odbornou problematikou, obecné hledání kompromisu vhodných, přijatelných a akceptovatelných podmínek řešení v řízení o vydání opatření obecné povahy ve výše uvedené věci, tak to je hlavní zájem vlastníků, zemědělců, měst, obcí a uživatelů nemovitostí na Pelhřimovsku, jejichž práva, povinnosti nebo zájmy související s výkonem vlastnického práva mohou být negativně opatřením obecné povahy přímo dotčeny. Cílem jednání je zachování podnikatelské činnosti a zamezit tak negativním sociálně-ekonomickým dopadům v regionu. Jednání budou nadále pokračovat, budou svolána veřejná setkání spojené s hledáním právní podstaty problému. Povodí Vltavy chce nejprve řešit oprávněné náhrady opak vyžaduje protistrana, ta chce hájit priority od „kohoutku k půdě“ a náhrady řešit v konečné fázi.

Následně na toto téma proběhlo v pondělí 17. července další setkání, na kterém byl zpracován koncept prohlášení návrhů a požadavků týkající se vydání opatření obecné povahy v předmětné věci.

Jednání se zúčastnili:

Ing. Zdeněk Kubiska, generální ředitel společnosti ZZN Pelhřimov a. s.
Ing. Jaroslav Tomšů, ředitel Agrotom marketing
Ing. František Kučera, starosta města Pelhřimova
Ing. Josef Blažek, předseda Agrární komory Pelhřimov
Ing. František Papež, místopředseda UO Zemědělského svazu ČR, Pelhřimov
Ing. Petr Diviš, manager Selecta Pacov a.s.
Ing. Pavel Hájek, místopředseda Svazku obcí mikroregionu Stražiště

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.