Pelhřimov: Znovuobnovená kaple Kalvárie slaví druhé narozeniny

19.10.2017 7:34

Už za pár dní oslaví kaple sv. Kříže, zvaná Kalvárie, druhé výročí od svého znovuobnovení. Přesně 27. října 2015 totiž byla po tři roky trvající rekonstrukci slavnostně otevřena. Z kdysi chátrajícího objektu, ukrytého pod korunami starých stromů, je dnes historický skvost a dominanta města.

Pelhřimov: Znovuobnovená kaple Kalvárie slaví druhé narozeniny
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Kaple byla mimo jiné přihlášena do celostátní soutěže „O nejkrásnější proměnu“ a její obnova byla také oceněna děkovným listem starostovi města Františku Kučerovi od senátora Tomáše Jirsy. Často se u ní s obdivem zastavují místní obyvatelé i turisté, aby si ji prohlédli a vyfotografovali. (Pro zajímavost - patří k nim například i pěvecká hvězda Lucie Bílá. Ta během svého koncertu letos v květnu v pelhřimovském KD Máj kapli před zaplněným sálem veřejně pochválila a následně na svém profilu na sociální síti zveřejnila fotografii, kterou se svolením jejího managementu přinášíme).

Společenské a kulturní události

Kaple, která je nemovitou kulturní památkou, je využívána ke společenským a kulturním účelům. V roce 2016 se tu uskutečnilo 21 svateb, letos je zájem snoubenců ještě větší – do konce září tu uzavřelo sňatek 25 párů. Z mnoha kulturních akcí, které se tu konaly, jmenujme například výstavu obrazů známého restaurátora Jaroslava Bendy, řadu koncertů, ale i divadla pro děti, vzpomínková pietní setkání, předávání Betlémského světla, veřejná čtení při příležitosti Noci literatury atd.

Důležitý mezník: Kaple v majetku města

Objekt byl původně vystavěn podle plánů pelhřimovského stavitele Josefa Šlechty v letech 1883 – 1886. Postupem času bohužel kaple chátrala, což se nejvíc projevilo v druhé polovině minulého století. K její částečné obnově došlo pak v 80. letech díky tehdejšímu vikáři Josefu Hanžlovi. Velkým mezníkem v novodobé historii kaple byla skutečnost, že v roce 2012 se díky tehdejšímu vedení a zastupitelstvu města Pelhřimova pod vedením starosty Leopolda Bambuly po složitých jednáních podařilo kapli sv. Kříže převést z majetku římskokatolické církve do majetku města Pelhřimova. Město si pak dalo za cíl celkovou obnovu kaple, navrácení původního vzhledu a zpřístupnění veřejnosti.

Stručná rekapitulace

Rozsáhlá oprava trvala tři roky a během ní se mimo jiné uskutečnily tyto práce: oprava krovu věže a instalace nové krytiny včetně restaurátorské obnovy a pozlacení vrcholového křížku s makovicí; opravy a doplnění klempířských prvků na lodi; opravy a nátěry veškerých exteriérových a interiérových omítek včetně štukové výzdoby; nové vybavení interiéru; kompletní obnova reprezentativního schodiště vedoucího ke kapli; instalace celkového veřejného a slavnostního osvětlení, osazení nových laviček kolem kaple atd.

Významnou součástí celé revitalizace byla obnova vitrážového zasklení kaple. Již od počátku se předpokládalo, že bude oslovena veřejnost ohledně možnosti spolufinancování těchto oken s tím, že na nich budou uvedena jména donátorů. Tato akce - vyhlášení možnosti donátorství – se setkala s nebývalým úspěchem. Do tří dnů po zveřejnění v tisku byla zamluvena menší okna ve věži a do týdne kompletně všechna velká okna v lodi a presbytáři. Mezi dárci bylo celkem 20 osob, rodin a institucí z Pelhřimova a okolí, ale i z Prahy.

Dalším významným počinem byla kompletní revitalizace zeleně, která obnášela vyřezání náletů a křoví a především pokácení přestárlých, poškozených a někdy až havarijních stromů kolem objektu a schodiště. Především schodiště, ze kterého se dochovaly pouze stupně, bylo značně poškozeno tím, že je zvedaly kořeny blízko rostoucích stromů. Kácení bylo nejprve kvůli petici skupiny občanů pozastaveno, ale nakonec se uskutečnilo v původně plánovaném rozsahu. Obnova zeleně pak pokračovala vysazením pomalu rostoucích lip, dále zde byl vysázen tis červený, břečťan, cesmína, šeřík, kalina, historické růže aj.

Celkové náklady na rekonstrukci činily 9 012 579 Kč bez DPH. Z toho se městu podařilo získat celkem 1 614 270 Kč na dotacích (z Kraje Vysočina – „Program obnovy kulturních památek v Kraji Vysočina“: 858 272 Kč a z MKČR – „Program ORP“: 756 000 Kč). Cena vitrážového zasklení byla 300 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…