Písek: Občané letos rozhodnou o pěti milionech korun

10.01.2020 10:52

Chcete se dozvědět více o participativním rozpočtu v Písku? První informační schůzka se koná ve středu 29. ledna od 16 hodin v Městské knihovně Písek.

Písek: Občané letos rozhodnou o pěti milionech korun
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Možnost aktivně se zapojit do veřejného dění, navrhnout, obhájit, prosadit a schválit veřejně prospěšné projekty na území města, budou mít od letošní roku také písečtí občané. Na tzv. participativní rozpočet, který město bude realizovat pod názvem „PARO-Počítáme s vámi“, je vyčleněno celkem pět milionů korun.

„Tyto finance mohou být použity jak na investiční projekty, tak i na jiné aktivity, například kulturně společenského či sportovního rázu,“ informuje místostarostka a koordinátorka participativního rozpočtování Petra Trambová.

Projekt může být realizován jen na majetku a na území města. Jeho předkladatel musí být občan Písku starší 18 let. Jednotlivé projekty ještě před veřejným hlasováním posoudí pracovní skupina složená z odborníků a vyhodnotí jejich proveditelnost. Realizovatelné projekty pak postoupí do finálního hlasování. To bude taktéž vyhrazeno jen dospělým občanům Písku, tedy lidem 18+ s trvalým pobytem ve městě. Každý bude mít k dispozici pět hlasů pozitivních a tři negativní, kterými může předložené návrhy podpořit či jim podporu odejmout.

„Výzvu město vyhlásí na konci ledna, kdy budou rovněž spouštěny webové stránky www.paropisek.cz s veškerými potřebnými informacemi. Projekty budeme přijímat od února do května. Potom je čeká posouzení proveditelnosti a následně hlasování. Důležité bude i to, jak svůj nápad dokáží autoři obhájit a získat pro něj podporu. Nejúspěšnější projekty z první výzvy budeme realizovat v příštím roce. Maximální částka na jednu akci je milion korun bez DPH. U investičních projektů musí být v této sumě zahrnuty vedle pořizovacích nákladů i náklady na provoz po dobu tří let,“ doplňuje Petra Trambová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: V areálu nádraží vyroste unikátní opravárenská hala

19:06 Cheb: V areálu nádraží vyroste unikátní opravárenská hala

V areálu chebského nádraží byla za účasti ministra dopravy Martina Kupky, generálního ředitele Český…