Písek: Projekt Veřejného energetického portálu postoupil v soutěži Chytrá města pro budoucnost do užšího výběru

17.07.2017 16:47

V silné konkurenci projektů přihlášených do prvního kola národní soutěže CHYTRÁ MĚSTA PRO BUDOUCNOST 2017 uspěl i projekt veřejného energetického portálu organizační složky města Písek, Smart Písek, který postoupil do užšího výběru.

Písek: Projekt Veřejného energetického portálu postoupil v soutěži Chytrá města pro budoucnost do užšího výběru
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Soutěž Chytrá města pro budoucnost 2017 je první soutěží svého druhu v České republice. Jejím cílem je definovat trendy, propagovat SMART CITY projekty a podporovat obce, města i kraje ve sdílení a dobré praxi využívání nejmodernějších postupů. Vyhlašuje ji nevládní nezisková organizace SCII a záštitu převzala ministerstva pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu.

„Obdobné soutěže ukazují, že zavádět v městských aglomeracích moderní technologie není jen nějaká „mediální bublina“, kterou se chce někdo zviditelnit, či způsob, jak čerpat dotační prostředky, ale skutečná cesta, jak dosáhnout v řadě oblastí reálného zlepšení života obyvatel našich měst a obcí, ať už jde o snižování emisí preferencí čisté dopravy, zavádění energetických úspor, efektivní odpadové hospodářství či otevřenost úřadů,“ komentuje přínos soutěže místostarosta města Písek Josef Knot, do jehož gesce realizace konceptu Smart Písek spadá.

Z připravovaných projektů v rámci konceptu Smart Písek byl nakonec vybrán veřejný energetický portál. „Vsadili jsme na inovativnost. Veřejný energetický portál je nástavbou na projekt úsporných opatření, které na 18 objektech píseckých mateřských a základních škol realizovala společnost ENESA a jen pro tento rok přinesla úspory ve výši 3,5 miliónu korun,“ poznamenává Josef Knot a dodává: „Dalším krokem je práce s daty, které ze systému přicházejí. Ta umožňují efektivnější řízení spotřeb energií například v závislosti na předpovědi počasí. Naší snahou je, aby se s částí těchto dat mohla seznámit i veřejnost tzv. formou open data, kdy uživatelé budou moci prostřednictvím aplikace ve svých smart phonech sledovat v reálném čase energetickou spotřebu jednotlivých budov. Školáci si zase v rámci environmentální výchovy ověří, jaký význam mají úsporná opatření nejen pro naši peněženku, ale i pro naše životní prostředí.“

Aby s daty mohla veřejnost pracovat, je třeba vytvořit přehlednou a srozumitelnou aplikaci. „Chceme využít systém geografických map, které dokáží zobrazovat více informací najednou. Plánujeme například vytvořit ve 3D mapu památek, plánu zimní údržby, termografickou mapu pracující s údaji z jednotlivých budov, ale i ze snímačů přímo v ulicích města, mapu životního prostředí. Aplikace také umožní například vzájemné porovnání energetické náročnosti jednotlivých objektů,“ přibližuje možnosti portálu garant oblasti energetika Jiří Tencar.

Jasno, který projekt v kategorii chytré město 10 – 50 tisíc obyvatel zvítězí, by mělo být v září. Mezi konkurenty Písku je Kyjov s modernizací veřejného osvětlení, Kolín se systémem chytrého parkování s využitím čidel a online aplikace, Prachatice s řešením odpadového hospodářství na principech cirkulární ekonomiky, Mladá Boleslav s řešením firemní spolujízdy a Pelhřimov s řešením e-Gov pro zpřístupnění územního plánu, IS a další evidence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…