Písek: Stavba nové knihovny je hotová, otevírat se bude na jaře

27.02.2019 9:10

Měkké koberce lákají k posezení na zemi. Výmalba na stěnách zve do světa fantazie pod mořskou hladinu a dvě akvária už jen čekají, až se do nich nastěhují jejich vodní obyvatelé. Místo klasických světel tu u stropu „plují“ obláčky. Nechybí ani skluzavka… Takové bude dětské oddělení nové knihovny v Písku.

Písek: Stavba nové knihovny je hotová, otevírat se bude na jaře
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Bývalá škola na Alšově náměstí, která se už co nevidět stane knihovnou a centrem vzdělávání, uvnitř voní novotou. Za opravenou fasádou pozdně empírové budovy se skrývá inspirativní prostor, v němž se podle projektu architekta Jana Svobody z ateliéru ABS, s. r. o moderní design odvážně a vkusně mísí s původními prvky. Všechna patra a oddělení v nich jsou díky výtahu bezbariérově přístupná.

„Po stavební stránce je už hotovo, teď ještě zbývá budovu zařídit,“ říká investiční technik města Rudolf Koraba. Celková cena dokončeného díla bez dodávky interiérů činí 139 milionů korun bez DPH. „Městu se podařilo na stavbu a část interiérového vybavení získat dotaci bezmála 14 milionů korun z integrovaného regionálního operačního programu,“ informuje starostka Eva Vanžurová

Přestavba bývalé školy na knihovnu a centrum vzdělávání začala v květnu 2017. Letos koncem dubna se chystá slavnostní otevření. „Ještě předtím však chceme veřejnost, pokud možno zábavnou formou, zapojit i do samotného stěhování,“ nastiňuje nejbližší plány ředitel knihovny Roman Dub. Mimochodem, stěhovat se bude přes sto tisíc knižních dokumentů.

Současné knihovny, mají-li držet krok s dobou, si však už nevystačí pouze s bohatým knihovním fondem. „Čím dál více jsou to místa pro vzájemná setkávání, kde se nabízí široké spektrum informací i způsobů, jak se k nim dostat. Samozřejmostí dnes musí být zajímavý program pro seberozvoj lidí všech věkových skupin a tomu odpovídající vybavení. Našim uživatelům bude k dispozici multifunkční vzdělávací sál, venkovní scéna i relaxační zóna a moderně vybavené učebny pro skupinovou i individuální výuku,“ doplňuje Roman Dub. Chybět zde nebudou ani prostory pro rukodělné a tvořivé činnosti, a to řemeslná dílna, kreativní kout, či výcviková kuchyňka.  Přímo v knihovně bude v provozu i kavárna s vnitřním a venkovním posezením.

„Písečáči se mají opravdu na co těšit. Dosud jsme tu měli jednu z nejstarších veřejných městských knihoven v Čechách. Naše nová knihovna bude patřit k nejmodernějším a určitě i k nejhezčím. Do památkově chráněné budovy, která byla léta nevyužívaná a chátrala, se na jaře vrátí život,“ uzavírá starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…