Plzeň: Aplikace seznamuje Čechy s bavorským dialektem

17.04.2021 18:05

Odborníci katedry germanistiky a slavistiky Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni se podíleli na vzniku speciální aplikace, která Čechům pomůže s dorozumíváním v Bavorsku.

Plzeň: Aplikace seznamuje Čechy s bavorským dialektem
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Výsledek spolupráce česko-německého týmu vyučujících, studentek a studentů je určen lidem, kteří do Bavorska zamíří jako turisté, brigádníci či zaměstnanci. Aplikace s názvem Welcome to Bavaria je zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Díky aplikaci se uživatelé seznámí se základními frázemi a důležitými bavorskými slovy, mohou přitom přepínat mezi výukovým a testovacím módem a všechny výrazy si poslechnout v podání rodilého mluvčího z Regensburgu, který hovoří severostřední bavorštinou. Výchozím jazykem přitom může být spisovná němčina, čeština, angličtina nebo arabština.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Pro českou verzi aplikace bylo třeba přeložit na 350 slov a frází. Za finální podobu zodpovídala odborná asistentka katedry germanistiky a slavistiky Andrea Königsmarková. „Vedle překladové práce jsme spolupracovali i při výběru slovní zásoby, ladili jsme možnosti jejího převodu do různých jazyků a hlavně pilovali zachycení rozdílů dialekt versus spisovný jazyk. Je to velmi složité právě u překladu do jiného jazyka. Usilovali jsme, aby česká verze co nejvíce odrážela specifika vybraných slov a frází z bavorštiny,“ popsala.

Kvůli co nejvýstižnějšímu překladu uživatelé mezi českými slovy najdou i ta nespisovná. „Jsou to většinou obecně česká slova, slova s výraznější expresivitou jako třeba grázl nebo ksindl anebo uvádíme výrazy hovorové. Pro slovní zásobu z oblasti gastronomie jsem velmi využila i své znalosti z předchozího výzkumu zvyklostí kolem jídla v česko-bavorském pohraničí,“ doplnila Andrea Königsmarková.

Nápad vytvořit aplikaci vznikl na německé Univerzitě Marburg, která plzeňskou katedru ke spolupráci oslovila. Aktuálně je k dispozici verze 1.0, ale připravuje se další verze s vylepšenou grafikou a s dalšími hesly. Katedra germanistiky a slavistiky plánuje rozšířit spolupráci s Univerzitou Marburg i na další projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…