Plzeň: Kultura pohřbívání a úcty k mrtvým je tématem nové výstavy

25.10.2014 18:20

Západočeské muzeum v Plzni připravilo do prostoru Národopisného muzea novou výstavu s názvem Umění umírat aneb O posledních věcech člověka.

Plzeň: Kultura pohřbívání a úcty k mrtvým je tématem nové výstavy
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Reflektuje vybrané aspekty vyrovnávání se člověka s konečností lidského života – s vlastní či kolektivní smrtí. „Cílem výstavy je představit motiv ´posledních věcí člověka´ zejména z pohledu etnografického s užším zaměřením na širší Plzeňsko. Na výstavě budou v převážné většině prezentovány předměty ze sbírek Západočeského muzea, které doposud nebyly v rámci krátkodobých výstav, popřípadě stálých expozic veřejnosti představeny,“ dodává kurátor výstavy Michal Chmelenský.

Expozice si všímá nejdůležitějších témat v proměnách postoje k umírání, kultury pohřbívání a úcty k mrtvým od vrcholného středověku do současnosti. Návštěvníkovi se naskýtá možnost zamyslet se nad obsahem pojmů „dobrá“ a „špatná smrt“ a seznámí se s lidovými zvyky spojenými s jednotlivými fázemi odchodu člověka z tohoto světa.

Výstava, která bude veřejnosti zpřístupněna od 31. října do 1. února 2015, má také přiblížit jednotlivé tradice a zvyky spojené s tímto fenoménem a současně přispět k chápání fenoménu umírání a smrti jako přirozené součásti lidského života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…