Plzeň: Město si připomnělo slavného rodáka Ladislava Sutnara

25.11.2021 20:51 | Tisková zpráva

Od smrti slavného designéra světového významu Ladislava Sutnara uplynulo 18. listopadu 45 let. Zemřel roku 1976 v New Yorku, na svět však přišel 9. listopadu 1897 v Plzni. Jeho rodné město si výročí připomnělo položením květin u jeho čestného hrobu na Ústředním hřbitově v Plzni.

Plzeň: Město si připomnělo slavného rodáka Ladislava Sutnara
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Ladislav Sutnar je významnou postavou české meziválečné moderny. V roce 1939 musel před nacismem emigrovat do USA, do tehdejšího Československa se již nevrátil. Stal se významnou osobností amerického a světového užitého umění a designu. Sutnarovy grafické práce zahrnují plakát, knižní grafiku, obchodní design, hračky, užité předměty, typografii či výstavnickou prezentaci. Působil také jako pedagog v Československu i v USA. V průběhu padesátých let namaloval několik olejů na plátně, v nichž experimentoval s geometrickými znaky v prostoru. V roce 1963 prezentoval poprvé zájem o ženský akt grafickým albem The Strip Street – Posters without Words. Za svoje dílo získal řadu medailí a ocenění.

V rodném městě nese jeho jméno Fakulta designu a výtvarného umění Ladislava Sutnara, je Čestným občanem města Plzně a v roce 2014 byly z USA do Plzně převezeny jeho ostatky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…