Plzeň: Vědeckotechnický park se rozrostl o další budovu

04.10.2019 7:33

Městem vlastněná společnost Vědeckotechnický park Plzeň se rozrostla o novou budovu. V lokalitě úspěšné průmyslové zóny, industriálním parku Borská pole, vybudovala za rok od položení základního kamene nový objekt o celkové ploše 1173 metrů čtverečních. Slavnostní otevření budovy označené H2 se uskutečnilo v pondělí 1. října za účasti primátora města Plzně Martina Baxy, zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky, firmy MBtech, která je nájemcem objektu, a dalších hostů.

Plzeň: Vědeckotechnický park se rozrostl o další budovu
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Vědeckotechnický park vznikal před více než deseti lety a byl to velmi odvážný počin. V té době byla myšlenka vědeckotechnických parků v zárodku. Já jsem rád, že město Plzeň, tak jako i v jiných oblastech, bylo i tady vpředu. Je to místo, kde mají sídlo firmy, které se zaměřují na výzkum a na vývoj. Nejsou závislé na tom, jak rychle se mění světový trh, ale naopak určují trend,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa. Připomněl, že v areálu sídlí řada velmi úspěšných firem, které zaměstnávají především pracovníky s vysokoškolským vzděláním z Plzně, zejména pak absolventy Západočeské univerzity v Plzni.

Budova H2 je třípodlažní objekt. V 1. nadzemním podlaží jsou umístěny zkušební dílny včetně pomocných a technických provozů, hygienického a šatnového zázemí a prostor na odložení jízdních kol. Ve 2. a 3. nadzemním podlaží jsou kancelářské prostory včetně hygienického zařízení, jednací a denní místnosti, kuchyňky s vybavením. Ve 3. nadzemním podlaží se nachází i relaxační zóna (terasa). Vně objektu jsou k dispozici parkovací místa.

Vědeckotechnický park spravuje více než 10 tisíc metrů čtverečních kancelářských, poloprovozních a laboratorních prostor. Na stavbu nové budovy se podařilo získat dotaci ve výši 50 procent předpokládaných způsobilých výdajů. Nájemcem objektu se stala společnost MBtech Bohemia s. r. o., která je jedním z největších poskytovatelů inženýrských služeb v automobilovém, železničním, leteckém, důlním i obranném průmyslu. Sama si vybírá svá témata, na kterých pak pracuje. Je významným subjektem na poli inovací v plzeňském regionu.

Výstavbou nové budovy vzrostla kapacita inovační infrastruktury v Plzni. Firmy působící v této lokalitě těží z výhodné geografické polohy s přímým dálničním spojením s  Prahou a s Německem. Zásadní je také blízkost a možnost spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni, a to jak z hlediska využití výzkumných kapacit, tak dostupnosti kvalifikované pracovní síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …