Plzeň: Výstava učí děti hospodařit s penězi

07.10.2017 18:57

Banky, spoření i utrácení, investování, oběh, historie a vývoj peněz, to jsou témata, kterým se věnuje interaktivní výstava pro děti Jak se točí peníze. Ta je k vidění v autobusové hale v DEPO2015 až do 18. dubna 2018. Hravá expozice je především určená dětem od druhé do sedmé třídy a má za cíl zvýšit finanční gramotnost dětí.

Plzeň: Výstava učí děti hospodařit s penězi
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Záštitu nad interaktivní expozicí přijal ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Vernisáže výstavy se za město zúčastnil i první náměstek primátora Martin Baxa. Prvními malými účastníky na zahájení výstavy byli žáci ze 13. základní školy v Plzni.

„Převzal jsem záštitu nad touto výstavou proto, že dnešní doba je velmi složitá a finanční svět je plný nástrah. Vnímám proto jako skvělý nápad připravit zábavnou formou děti na to, s čím již brzy přijdou do kontaktu. Myslím, že by si touto výstavou měli projít i mnozí dospělí,“ uvedl při vernisáži výstavy Pavel Kotas.

Putovní výstava je koncipována jako město

Při vstupu dostane každé dítě svojí platební kartu s malým virtuálním kapitálem. Plněním úkolů a odpovídání na otázky vydělávají další peníze. V centrální bance si mohou vyrobit svou vlastní bankovku, v muzeu si mohou vyzkoušet udělat otisky historických mincí nebo rýžování zlata. Vydělané peníze mohou následně utratit v obchodě nebo je věnovat na charitu. Dozvědí se také, jaké to je nemít peníze a ocitnout se na ulici. Výstava je koncipována jako město, kde v jednotlivých domech sídlí různé finanční instituce.

Svou koncepcí a obsahem expozice netradiční formou přispívá ke zvýšení finanční gramotnosti dětí, učí je rozvíjet správný úsudek, rozhodování i kritické myšlení. Výstava je putovní, vytvořilo ji dětské muzeum ZOOM ve Vídni ve spolupráci s dětským muzeem FRida&freD v Grazu. Po těchto dvou městech putovala výstava na Slovensko, do Bulharska či Rumunska. K vidění byla už i v Praze, a to v roce 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

10:23 Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

V soutěži Radniční oko, které pořádá Sdružení vydavatelů radničních zpravodajů ČR, získaly jihlavské…