Plzeň: Žáci z Regensburgu navštívili doubraveckou základní školu

14.12.2023 16:28 | Tisková zpráva

V minulém školním roce obnovila plzeňská 14. základní škola na Doubravce spolupráci s Willi-Ulfig-Mittelschule z partnerského města Regensburg. Tehdy se spolupráce konala pouze v on-line formě. V letošním školním roce se obě školy dohodly na realizaci vzájemných návštěv. U této příležitosti počátkem prosince navštívili žáci z Regensburgu své plzeňské spolužáky.

Plzeň: Žáci z Regensburgu navštívili doubraveckou základní školu
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Žáci 9. tříd 14. ZŠ se na příjezd německých spolužáků pečlivě připravovali a pomáhali vymýšlet program celé akce. Jako komunikační jazyk zvolili angličtinu. Ve čtvrtek 7. prosince 2023 dorazil do Plzně autobus s žáky a učiteli z Regensburgu. Přijelo 46 žáků z 5., 7. a 8. třídy a jejich tři učitelky spolu s ředitelem. Žáci z partnerského města si po slavnostním přivítání prohlédli školu. Němečtí žáci a učitelé ocenili zejména vybavení počítačové učebny, knihovnu a šatní skříňky.

Program probíhal ve skupinkách, v nichž byli dva čeští žáci a tři až čtyři němečtí. V těchto skupinkách spolu konverzovali anglicky. Diskutovali o rozdílech v německém a českém školství, na závěr také pohovořili o Vánocích. Poté se čeští žáci snažili naučit německé školáky základní česká slova s pomocí vlastnoručně vyrobených kartiček. Ti se tak naučili česky pozdravit, poprosit a poděkovat. Velmi je to bavilo a své nově nabyté znalosti pak někteří využili i při návštěvě centra města.

Návštěva německých žáků a učitelů byla pro žáky 14. ZŠ velmi inspirativní a přínosná. Žáci získali příležitost využít anglický jazyk v praxi. Měli radost, že v této výzvě uspěli a s německými žáky se dokázali dorozumět. Dále také zjistili, že připravit nějakou akci není vůbec jednoduché, že je třeba být flexibilní a ne vždy vše běží podle plánu.

Ředitel německé školy ocenil přístup našich žáků a pozval všechny na návštěvu do Regensburgu, kterou by škola ráda absolvovala příští rok na jaře. Všichni žáci se na výlet do Regensburgu, návštěvu školy a setkání s německými spolužáky těší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…