Plzeň si připomene oběti holocaustu

10.04.2018 15:17

Letos potřetí se zapojí město Plzeň společně s dalšími 15 městy do veřejného čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa. Uskuteční se ve čtvrtek 12. dubna od 14 hodin U Branky ve Smetanových sadech. Každý, kdo přijde, obdrží seznam několika jmen se stručnými osobními údaji. Jména pak může veřejně přečíst. Za město Plzeň se akce zúčastní první náměstek primátora Martin Baxa.

Plzeň si připomene oběti holocaustu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Dnes nečelíme zlu srovnatelnému s genocidou. Ale volbě mezi dobrem a zlem jsme vystavováni také. Je proto důležité připomínat si osudové okamžiky, kdy zlo sehrálo hlavní roli a spustilo vraždění tisíců nevinných lidí,“ připomněl Martin Baxa.

Budou se číst jména židovských a romských obyvatel, kteří byli za druhé světové války vyvražďováni jako rasově méněcenní. Vzpomínkové akce po celé České republice koordinuje Institut Terezínské iniciativy.

„Jádrem akce je maraton čtení jmen jednotlivých žen, mužů a dětí, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války. Cílem akce je přizvat všechny obyvatele České republiky k aktivnímu uctění památky obětí holocaustu,“ vysvětlila Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy.

Plzeň si oběti nenávisti a zvrácených rasových teorií připomíná každoročně také v lednu, kdy byly z Plzně do Terezína vypraveny tři velké transporty s 2613 Židy. Konce války se dožilo jen 209 z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…