Diplomaté arabských států navštívili Plzeň, zahájili Arabfest

06.04.2018 10:01

Zástupci ambasád Egyptské arabské republiky, Státu Palestiny, Státu Kuvajtu, Království Saúdské Arábie, Irácké republiky a Súdánské republiky přijeli ve středu 4. dubna do Plzně.

Diplomaté arabských států navštívili Plzeň, zahájili Arabfest
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Zahájili zde společně s návštěvníky, zástupci Západočeské univerzity v Plzni a dalších kulturních institucí devátý ročník Arabfestu 2018 v kulturním centru Moving Station. Záštitu nad konáním festivalu převzali primátor města Plzně Martin Zrzavecký a rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček.

Letošním tématem akce je veřejný prostor, územní plánování, architektura a urbanismus. Festival otevřela vernisáž výstavy Město od malířky Jaroslavy Bičovské, která představuje velkoformátová díla zobrazující uličky českých, arabských, ale i jiných světových měst. Poté následovala ve Velkém sále Moving Station přednáška Vzhůru do města! Egyptský architekt Yasser Mahgouba z American University of Cairo a slovenská urbanistka Milota Sidorová představili rozdíly blízkovýchodních metropolí od těch středoevropských.

Festival pokračuje ve čtvrtek a v pátek nejen přednáškami o ženách ve veřejném prostoru v městské společnosti na Blízkém východě, ale i o tom, jak se staví arabské město v Zálivu. V pátek večer se bude v Měšťanské besedě promítat dokument Ferase Fayyada zachycující každodenní boj dobrovolníku z tzv. Bílých přileb Poslední v Allepu. Snímek byl nominován na Oscara.

Hlavní program Arabfestu je připraven na sobotu 7. dubna, jež nese název Město hrou. Ten se uskuteční v areálu DEPO2015 na deseti scénách souběžně. Poprvé budou moci návštěvníci ochutnat speciality Blízkého i Dálného východu na Oriental Street Food Market. V programu nechybí cestopisné přednášky, debaty, filmové projekce, arabská kaligrafie, kurzy arabštiny. Děti čeká divadlo, animační dílna a také dobrodružství při stavbě mrakodrapů. Program vyvrcholí v neděli přednáškami.

Festival arabské kultury má za sebou osm úspěšných ročníků. Původně vznikl jako skromná akce studentů Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, postupně se z něj však podařilo učinit víceúrovňový festival pro širokou veřejnost. Od roku 2013 se na jeho organizaci podílí zapsaný spolek ARABFEST. Partnery a podporovateli festivalu jsou například ambasády arabských zemí, hlavním partnerem je Západočeská univerzita v Plzni. Festival kromě Prahy letos poprvé zamíří i do Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…