Plzeň si vyzkouší umělou inteligenci všemi smysly, třeba při čepování piva

15.10.2023 16:29 | Tisková zpráva

Plzeň se v druhé polovině října stane jedním ze čtyř českých měst, která budou patřit umělé inteligenci. Dny AI představí od 16. do 22. října 2023 tento fenomén dnešní doby v řadě oborů a na své si přijde odborná i široká veřejnost, od školáků po seniory.

Plzeň si vyzkouší umělou inteligenci všemi smysly, třeba při čepování piva
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Připraveny jsou workshopy, přednášky, kreativní tvorba nebo zábavný program pro děti. Součástí bude i vědecky zaměřená PechaKucha Night nebo ochutnávka piva vytvořeného umělou inteligencí. Detailní program je na webu www.dny-ai.cz a většina akcí je pro návštěvníky zcela zdarma.

„Pivo k Plzni neodmyslitelně patří a fanoušky zlatého moku může zaujmout jeho spojení s umělou inteligencí. Na vybraných akcích Dnů AI budeme ochutnávat zářijovou Volbu sládků Cybeer – pivo vytvořené právě umělou inteligencí. Načepovat si ho zkusíme pomocí aplikace z dílny plzeňského startupu WeBoard, se kterou se učí tisíce výčepních správně načepovat pivo,“ prozradil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Celodenní program se v Plzni odehraje v úterý 17. října v technologickém parku TechTower. „S podtitulem AI všemi smysly se zaměříme na odbornou i širokou veřejnost. Budeme s AI relaxovat, vyslechneme si prezentace odborníků, kteří se v Plzni umělé inteligenci věnují, setkáme se s firmami z této oblasti. Akce bude i příležitostí pro plzeňskou AI komunitu, aby se navzájem poznala a inspirovala,“ řekl Luděk Šantora, jednatel Plzeňského a inovačního centra BIC Plzeň, které program v Plzni organizuje.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29569 lidí

Na zajištění programu se podílí i druhá městská organizace, Správa informačních technologií města Plzně. Její úsek SIT Port připravil pro studenty a nadšence do nových technologií například oblíbený Marketing hackaton nebo workshop o praktickém využití ChatGPT v oblasti administrativy, copywritingu a marketingu. V Centru robotiky se umělá inteligence představí zábavnou formou pedagogům i dětem. V pátek 20. října se učitelé převtělí do rolí žáků a umělou inteligenci si vyzkouší doslova na vlastní kůži. Sobota bude patřit veřejnosti – interaktivní workshopy vezmou děti za zábavou i poznáním.

Dny AI budou rovněž první příležitostí podívat se do nově budovaného Centra designu a inovací v TechToweru, jehož koncept je zpracováván v rámci regionálního inkubačního programu. Setkání pro kreativce, které zde proběhne v pátek 20. října odpoledne, prozradí, jak lze umělou inteligenci využívat při kreativní tvorbě a jak se s nástupem AI nástrojů mění pravidla hry z pohledu práva.

Týdenní akce bude zakončena stylově, a to 43. ročníkem PechaKucha Night s podtitulem Science edition II. V ověřeném formátu prezentací 20 x 20, tedy 20 obrázků, kde se přednášející každému věnuje 20 vteřin, se představí například neurofyziolog Karel Ježek nebo Václav Kotora zabývající se rozšířenou realitou. Večerní program „Peči“ bude zahájen ve 20:20 hodin.

„Nebude chybět ani program pro firmy. Dny AI zodpoví, jak integrovat umělou inteligenci do firemních procesů a na co je třeba dávat při tom pozor. Své zkušenosti si účastníci budou sdílet formou networkingu či řízeného mastermindu, tedy moderované diskuze, kdy každý může položit otázku k tématu a ostatní mají prostor sdílet své zkušenosti či inspiraci z praxe,“ doplnila Tereza Vodičková z BIC Plzeň.

Do programu se v západočeské metropoli zapojují i další partneři města jako Západočeská univerzita v Plzni, Techmania Science Center nebo plzeňské firmy využívající umělou inteligenci.

Kromě Plzně se Dny AI konají v Praze, Brně a Ostravě. Program připravují organizátoři ve spolupráci s agenturou CzechInvest, která přispívá svým projektem Technologická inkubace. Právě zde mají startupy příležitost představit svůj projekt a získat zpětnou vazbu.

Ve čtvrtém závěrečném týdnu se v Praze předají ocenění nejlepších AI počinů v jediné oborové soutěži AI Awards. Vyhlášeno bude v pěti kategoriích: AI a společenský přínos, AI ve vzdělávání, AI ve výzkumu a vývoji, AI ve veřejné správě a AI v podnikání.

Program je zveřejněn ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Od června se bude možné na úřadě prokázat občankou v mobilu

22:28 Česká Lípa: Od června se bude možné na úřadě prokázat občankou v mobilu

Čím dál tím víc věcí se v našem životě elektronizuje, kartičky po kapsách tak nosí čím dál tím méně …