Plzeň uzavřela s Vojenským historickým ústavem smlouvu o spolupráci

24.04.2017 19:00

Výpůjčky vojenské techniky a vojenského vybavení zejména z 2. světové války, poskytování prostor na tematické výstavy i spolupráce při vědeckých a vzdělávacích aktivitách jsou zakotveny v Memorandu o spolupráci města Plzně s Ministerstvem obrany České republiky, konkrétně s Vojenským historickým ústavem (VHÚ) Praha.

Plzeň uzavřela s Vojenským historickým ústavem smlouvu o spolupráci
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Memorandum dnes podepsali plzeňský primátor Martin Zrzavecký a plukovník Aleš Knížek, ředitel Vojenského historického ústavu Praha.

„Obsah dokumentu navazuje na dosavadní dobrou spolupráci města Plzně a Vojenského historického ústavu zejména v oblasti aktivit Patton Memorial Plzeň a výpůjček vojenské historické techniky pro Slavnosti svobody. Na slavnosti jezdí čím dál méně veteránů, a proto hledáme způsob, jak tuto akci zatraktivnit, aby si zachovala svou důstojnost a evropský formát. Jedna z těch možností je právě provázat naši spolupráci s Vojenským historickým ústavem a ukázat návštěvníkům oslav techniku a předměty z druhé světové války, které ještě neviděli,“ uvedl plzeňský primátor Martin Zrzavecký.

Ředitel VHÚ Aleš Knížek rovněž spolupráci vítá. „První vlaštovkou budou již letošní Slavnosti svobody, kdy přivezeme do Plzně americkou armádní techniku, která zatím v Čechách nebyla k vidění,“ uvedl plukovník Aleš Knížek. Zatím neprozradil, o jakou techniku konkrétně jde, neboť se ještě na opravě některých kusů pracuje a není jisté, zda se do Plzně dostanou.

Partnerství obou institucí se týká zejména zápůjček vojenské techniky a vojenského vybavení, a to především z období působení americké armády ve 2. světové válce v Evropě a  v Československu, ale i z období 1. světové války, působení československých legií a vzniku samostatného Československa. Strany se dohodly rovněž na spolupráci pracovníků a historiků při vzdělávací a osvětové činnosti a prezentaci regionálních i nadregionálních dějin uvedených časových etap i na spolupráci při pátrání po osudech československých vojáků, kteří během 2. světové války bojovali na východní a západní frontě, v severní Africe, v domácím a zahraničním odboji. V dokumentu se rovněž zavazují ke vzájemné podpoře v oblasti marketingu a PR.

Město Plzeň je nositelem a pokračovatelem tradic a hodnot 2. pěší divize a 16. obrněné divize armády Spojených států amerických, které město v roce 1945 osvobodily. Od roku 1990 oslavy osvobození Plzně americkou armádou připomínají návrat svobody, demokratických principů a pád totalitárního režimu. Jejich význam rok od roku roste, stávají se centrem oslav konce 2. světové války ve střední Evropě. Od roku 2005 jsou známé pod názvem Slavnosti svobody Plzeň (Liberation Festival Pilsen). Vedle československých patriotů, kteří za 2. světové války bojovali v severní Africe, na východní a západní frontě, jsou během Slavností svobody připomínány i osudy československých a spojeneckých letců a domácího odboje.

VHÚ jako muzejní, vědeckovýzkumný a knihovní orgán ministerstva obrany shromažďuje a pečuje o prameny, hmotné památky a další informace k dějinám vojenství českého i československého státu. Výsledky prezentuje především v muzejní a výstavní činnosti, věnuje se i badatelské činnosti. Nejdůležitější součástí VHÚ jsou muzea a výstavní prostory. Jde o Armádní muzeum Žižkov, Letecké muzeum Kbely, Vojenské technické muzeum Lešany a další externí výstavní prostory. Vědeckovýzkumná činnost VHÚ je prioritně zaměřena na zkoumání a dokumentaci historie českého a československého vojenství včetně problematiky 1., 2. a 3. odboje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…