Pochod pro Aleppo navštívil Roudnici nad Labem

15.01.2017 17:33

Ze čtvrtka 12. 1. na pátek 13.1. 2017 nocovali v Roudnici nad Labem účastníci akce Civil march for Aleppo na podporu lidí trpících hrůzami konfliktů v Sýrii. Dnes je na Karlově náměstí přivítal starosta města a vydali se dále po své plánované trase.

Pochod pro Aleppo navštívil Roudnici nad Labem
Foto: archív autora
Popisek: Roudnice nad Labem

26. 12. 2016 vyrazili lidé z Berlína, aby v rámci akce Civil march for Aleppo upozornili na hrůzy ozbrojených konfliktů v Sýrii a vytvořit tlak na ty, kteří mají moc rozhodovat o záchraně životů v daných místech. Roudnice nad Labem se 12. 1. 2017 zařadila mezi přibližně dvě desítky míst, která Pochod pro Aleppo nejen navštívil, ale kde jeho účastníci i přečkali do druhého dne.

Iniciátorkou této události je Anna Alboth, autorka blogu The Family Without Borders (rodina bez hranic). Tým, který pochod organizuje, se během pár dní rozrostl o početné skupiny lidí z různých zemí.

Skupina, složená převážně z německých, polských, ale i českých účastníků, dorazila z Litoměřic v odpoledních hodinách na Karlovo náměstí, kde využili nejen možnosti občerstvení, ale i prohlídky centra města. Ve večerních hodinách se pak přesunuli do prostor areálu sportovní haly Pod Lipou, kde Město Roudnice nad Labem ve spolupráci s BK real zúčastněným zajistilo provizorní přespání s využitím sociálního zázemí.

Organizátoři pochodu jsou přesvědčeni, že Sýrie představuje největší humanitární krizi současnosti. „Nemůžeme dál sledovat, jak se prohlubuje. Chceme pocit bezmoci přeměnit v aktivitu. Chceme přivést pozornost celého světa ke skutečnosti, že umírají civilisté. Nechceme dělat politiku, ale chceme ukončit bombardování Aleppa a jiných syrských měst. Žádáme vytvoření humanitárního koridoru tak, aby se pomoc dostala k lidem, kteří ji potřebují,“ říkají na svých stránkách.

Na otázku „Proč právě Aleppo?“ pak dodávají, že právě Aleppo se stalo nejdivočejším bojištěm dnešní Sýrie. Město je neustále bombardováno a vojenské obléhání odřízlo jeho obyvatele od dodávek potravin, dostatečné zdravotní péče a jakékoli jiné pomoci. Dle jejich názor je tedy Aleppo právě proto symbolem největší humanitární krize, které v současnosti čelíme.

Dnes účastníky pochodu opět na Karlově náměstí za vedení města oficiálně přivítal starosta Vladimír Urban, vyslechl si slova díků za vlídné přijetí a popřál jim mnoho štěstí na jejich další cestě Evropou. Jádro pochodu zůstává neměnné, avšak v průběhu akce se připojují a loučí nejen místní, ale i zahraniční účastníci, kterým povinnosti běžného života nedovolují se zúčastnit celé akce. Nejinak tomu bylo i v Roudnici. Část z nich si také přála navštívit terezínský památník, proto byli na místo odvezeni a ke skupině, pochodující po již vytyčené trase, se připojí později. Po nezbytné skupinové fotografii v doprovodu policejních vozů vyrazili do dalšího plánovaného bodu – Veltrus.

Česká trasa Pochodu pro Aleppo je plánována na období mezi 9. 1. - 2. 2. 2017. Pokud Vás zaujala jeho myšlenka, můžete se k němu buď přímo přidat nebo se třeba jen zúčastnit doprovodného programu v rámci návštěvy hlavního města Praha mezi 15. a 17. lednem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…