Praha 10 schválila na dotační programy rekordních 32,5 milionu, čerpání finančních prostředků bude snazší

04.11.2016 9:18

Rada městské části Praha 10 čtvrtečním rozhodnutím umožní neziskovým organizacím nebo například mládežnickému sportu čerpat na své projekty v roce 2017 dohromady až 32,5 milionu korun. To je čtyřikrát více, než kolik si rozdělily letos, zpracování žádostí bude navíc mnohem jednodušší.

Praha 10 schválila na dotační programy rekordních 32,5 milionu, čerpání finančních prostředků bude snazší
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

„Město podle nás nedělají pouze chodníky, budovy, nebo parky, ale především lidé. Snažíme se ho otevřít všem, kteří se aktivně zajímají o život v Praze 10 a mají chuť ho zlepšovat. Dnešní rozhodnutí Rady je v tomto ohledu obrovským krokem dopředu,“ říká radní odpovědný pro dotační politiku Radek Lojda (TOP 09).

Materiál, který ve čtvrtek rada schválila, umožní spolkům a neziskovým organizacím z Prahy 10 ucházet se v roce 2017 na své projekty dohromady o 32,5 milionu korun. To je více než čtyřnásobek částky, která byla na stejné účely vyhrazena pro letošní rok.

Zásadním způsobem se navíc změní i proces žádostí o finanční prostředky, nově budou mít žadatelé jednotný formulář, jasnou metodiku, jednodušší smlouvy, možnost podat více žádostí a v neposlední řadě se navíc zavádí i institut víceletého financování.

„Praha 10 stojí o aktivitu občanů a stojí o kvalitní projekty, které zpříjemní život jejím obyvatelům. Nastavili jsme proto tak jasná a jednoduchá pravidla, abychom nikoho od podání žádosti neodradili, ba naopak dali všem jasně najevo, že o jejich nápady stojíme. Zároveň ale platí, že projekty budeme hodnotit a podpoříme jen ty kvalitní a přínosné,“ doplnil Radek Lojda s tím, že městská část samozřejmě musí mít přehled o tom, jaké projekty podporuje, ale opravdu není nutné všechny zatěžovat zbytečnou administrativou.

Dotace jsou v roce 2017 určeny na kulturu, sport, mládež a volný čas, sociální a návazné služby, zdravotní a adiktologické služby, školství, ochranu životního prostředí a environmentální výchovu. Dotační oblast kultury je zaměřena na podporu tradičních i zcela nových projektů. Oblast Sport, mládež a volný čas je určena výhradně k dotování sportovních, tělovýchovných a volnočasových aktivit, v další dotační oblasti podpoří městská část projekty zaměřené na poskytování zdravotně sociálních služeb. Dotační oblast Školství se potom zaměří na projekty prevence, výchovně-vzdělávací činnosti mateřských a základních škol i na podporu mimoškolních aktivit. Poslední dotační oblast se zaměří například na podporu občanského povědomí v oblasti ochrany životního prostředí nebo podpoří akce s ekovýchovným zaměřením.

Příjem žádostí bude probíhat letos od 5.  do 19. prosince letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…